ARNAB GORENG 10 Februari 2009
Posted by Abu Nuha in Keluarga.trackback
Ketika di Mesir dulu, saya dan isteri pernah makan daging arnab. Kebiasaan masyarakat Mesir apabila ingin membeli daging ayam, itik, arnab, burung yang masih hidup, boleh memilih sendiri di reban yang disediakan.
Kemudian, tukang sembelih akan menguruskan haiwan itu menurut keinginan kita dalam tempoh kurang setengah jam bergantung kepada jumlah pelanggan. Kalau pelanggan ramai, lambatlah sedikit.
Mungkin kita mahu ayam kampung (baladi) atau ayam karan, kemudian sama ada dilapah dan dipotong empat atau potong lapan, ataupun kita hanya mahu dibersihkan tanpa dipotong-potong.
Tetapi menempah dan memilih arnab, kemudian disembelih, dilapah dan diselesaikan depan mata, begitu menyedihkan. Arnab adalah haiwan yang comel dan cantik.
Kali ini, di rumah (Labuan), ahad lepas saya memberanikan diri menyembelih sendiri dua ekor arnab yang ditinggalkan di Labuan.
Malas rasanya mahu membawa balik ke KK. Tidak susah menyembelih arnab ini, cuma kesian saja mengenangkan kecomelannya.
Sebenarnya, arnab yang disembelih itu belum cukup umur lagi. Masih remaja, dan ia pula jenis arnab bulu panjang yang isi dagingnya tidak padat.
Arnab jenis ini biasanya yang dimanfaatkan ialah bulunya yang panjang dan cantik.
Pengalaman dan langkah pertama itu penting untuk mendapat langkah seterusnya.
Dahulu sudah pernah sembelih kambing biri-biri, kali ini arnab. Ayam belum lagi. Heheheh.. (buat malu kompeni betullah!)
Daging arnab rasanya seperti ayam. Boleh dimasak dengan pelbagai jenis masakan. Tapi, goreng pun sodap.
Lawati laman blog Abu Nuha di www.abunuha.wordpress.com
15 ulasan:
Ngerinya,
Tak taulah bila saya akan dapat keberanian utk menyembelih arnab, nengok ajepun dah tak sanggup.
uiks? takkan selama ni BJM main ketok jer? AhAhHaHAhAhA kena hantar pusat penyembelihan lebai ciku la?? HAHAhAhAH
Tu lah...kawan bagi lebai ciku hidup2, kwn tak pernah sembelih lg stakat nih.
uih tidak la ku sanggup melihat sayang2 ku kne kelar cmni.hancur luluh woooooooooo~ jgn tunjukkan gambar ngeri ni iceburn woi.ko kne blur2 kan ckit area kne potong tu.nnti budak2 tgk cmne?? mimpi ngeri diorang.ko gne PS klu ko xtau meh aku tlg editkan :p
hUhUhUhUhUh itu la elemen suprised dalam ArnabKiut kak oi~ ko nak suro ako guna PS ker?? skang orang dah tak main PS dah... PS3 dah kuar~ orang main PS3~ AhHAHAhAhAH
***pembetulan... itu adalah teknik yang betul untuk menyembelih arnab, bukan dikelar~
aisehh ko nk suh aku elebrate pepanjang ke nk gne ps ape haa haaaa haaaa????
HAhAhAHHAHAhAhA tau... PSP... takper... nanti ako kongsi beli disk game dia~ okie~ HuHuHuHuhuh
lain yg die paham rupenye..sedeyh aku huhu~
Adoi..ngeri..baru tertengok pasal nie..
terus teringatkan rabbit yang ada dok kat sebelah ni ha...
Klau rabbit kita punye mmg x makan.. klau orang punye boleh sebat je...hehehe
Daging arnab nih jarang kita jumpa dijual dalam bentuk karkas seekor, kalau ada yg jual pon dlm bentuk potong².
Tapi selalunya bila sudah diproses, samada menjadi burger, nugget, sosej, satay atau apa sahaja(bukan dlm bentuk asal seekor arnab), orang tak teragak-agak nak makan...
HALAL lagi BERSIH lagi SIHAT~!
tak meronta ker anab ni bila sorang pegang kaki.. penyembelih pegang kepala... ker memang nak kena ketok bagi dia x berdaya baru leh sembelih..?
oh tak. dia meronta, tapi perlu pegang dengan kuat dulu.
kalau nak amik kulit n bulu dia, jangan terus campak lepas disembelih, nanti kotor bulu tu kena darah dan tanah.
gantung kaki belakang dia kepala menghala kebawah. bagi darah mengalir turun. then baru proses.
Sbnrnye ade teknik sembelih yg dilakukn seorng shaja...proses sembelih+siang dgn hanya 5 minit..jka lgi hebat lgi cepat pn ade...bak kata org klu kena teknik suma bleh jadi..
nk kongsi ilmu ckit...klu sembelih arnab,ada petua utk hilangkn bau hancing(air kencing)/yg kurang menyenangkn....potong dn ptahkn ekor skali semasa siang.
Catat Ulasan
Terima Kasih kerana memberi komen~!
http://arnabkiutpetstore.blogspot.com