Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Isnin, 2 November 2009

*.* Sore Hock / Luka(sakit) Tumit Part 1 *.*



'Sore Hock' / Luka(sakit) Tumit

Kepeningan kepala berlaku apabila breed² superb besar dan gemuk mula menunjukkan penyakit² ganjil.
Sore Hock?
Penyakit luka bernanah dan membusuk di tapak kaki, rawatan segera dapat membendung dari penyakit melarat menjadi bertambah buruk dan bengong...
'Sore hock' terjadi akibat dari beberapa perkara yang merangkumi persekitaran, anatomi dan genetik pejadah...

Mengikut dari beberapa tenaga pengajar dan laman pengajar, apa yang dapat disimpulkan dan dirojakkan kedalam isu ArnabKiut kali ini ialah bagaimana untuk mencegah, mengobat, merawat, mengenal punca dan me.. me.. yang lain.

Apa penyebab Sore Hock?

1- Keadaan kebersihan tempat tinggal/kandang/sangkar arnab yang kotor(poor hygiene) dan 'tempat tidur' yang basah dan lembab(damp bedding).
2- Kot Rex(Rex coats) - kekurangan bulu di bahagian tumit untuk melindungi tumit.
3- Kuku panjang - keadaan kuku seperti kuku pontianak, membuat kaki terjungkit dan mengakibatkan beban terhimpun ke arah tumit belakang.
4- Kegemukkan(obesiti) - badan terlalu berat mengakibatkan tumit arnab tidak berjaya menampung berat badan.
5- Arnab tidak bergerak/statik(immobility) - kandang bateri, muat² badan jer..
6- Lantai kandang yang tidak sesuai(permukaan terlalu keras)
7- Baka besar atau giant.

Kenapa arnab boleh kena 'Sore Hock'?

Seperti dalam banyak² situasi, untuk mengetahui dan memahami bagaimana arnab boleh kena 'sore hock', kita haruslah melihat dan memahami keadaan arnab liar yang tinggal di hutan²(bukan di hutan bukit nanas atau bukit cahaya seri alam).

Arnab liar menghabiskan masa lapang dengan riang ria berlari² di persekitaran yang berlantaikan rumput dan tanah. Keadaan muka bumi ini beradaptasi dan memberi kelonggaran kepada kuku untuk terbenam kedalamnya dengan baik, dengan ini juga memberi satu situasi dimana kesemua lapisan tapak kaki arnab dari bahagian depan sehingga kebelakang mencecah bumi. Keadaan ini juga(tanah dan rumput yg lembut dan natural) dapat mengurangkan tekanan keatas kaki arnab.

Terbalik pula kepada keadaan sebaliknya(paham?), keadaan tapak lantai yang keras membuatkan kuku arnab tidak dapat terbenam kedalam. Ia tidak memberi apa² perbezaan jika permukaan itu diperbuat dari karpet, kayu, besi(dawai), plastik(tidak dialas dengan kertas atau habuk kayu), kesemuanya memberi keputusan yg sama.

Sebab? kuku tidak dapat terbenam dengan baik kedalam permukaan tersebut. Keadaan tapak kaki dibahagian depan yang tergantung(lifted off) dan keseluruhan besar tekanan tertumpu kepada tumit belakang(hocks). Menyebabkan masalah mendatang seperti tekanan kesakitan.

Jika arnab anda adalah dari baka gemuk dan debab(giant breed), tekanan yang menimpa tumit itu lebih besar dan masalah luka tu selalu akan terjadi. Begitu juga arnab yang tidak selalu melompat²(hopping around) berlaku adalah kerana ingin mengurangkan tekanan dikawasan tumit kaki.Didalam keadaan arnab yang dibela didalam rumah yang mempunyai tapak lantai yg kesat juga(karpet), perkara sore hock ini bleh berlaku.

Sampai ketemu lagi diminggu hadapan~ ako dah pening~ hUhUhUhU nanti ako sambung lagi cara rawatan dan beberapa perkara yg ako cuba pikirkan nanti~

Ahad, 1 November 2009

*.* Gengsta Arnab *.*


Gengsta ArnabFinish, originally uploaded by ArnabKiut Blog.

hUhUhUhUhUHu
saper nak join?

Sabtu, 31 Oktober 2009

*.* Mengenal Arnab Berkualiti??? *.*

-- On Fri, 10/30/09, RIZAL <*************@yahoo.com.my> wrote:

From: RIZAL <**************@yahoo.com.my>
Subject: Reply: Rabbit Breeding or Nest Box N Food Auto Feeder
To: nuckcull@yahoo.com
Date: Friday, October 30, 2009, 12:31 PM

salam...
bagaimana kita nak kenal pasti breeder yg btl2 menjual arnab yg
berkualiti.. skrg nie ramai yg jual arnab letak harga ikut suka hati..
di malaysia adakah harga arnab mengikut harga
pasaran terkini? Ingin penjelasan..
tq..

The ad can be viewed at http://www.mudah.my/vi/4212288.htm

---------------------------------------------------------------------

This e-mail was sent through a web form on www.mudah.my about
your ad "Rabbit Breeding or Nest Box N Food Auto Feeder".

The person that contacted you does not know your email until you respond to
the letter. Observe that we don't know whether the sender's e-mail (**************@yahoo.com.my)
is correct or not.

The e-mail was sent from ip-number 202.*********** at 12:21 on the 30/10 2009.

---------------------------------------------------------------------
http://www.mudah.my - The marketplace of Malaysia
Mudah.my Sdn Bhd (formerly known as 701Search Sdn Bhd) (782603-v)


Wsalam,

Soalan ini telah banyak kali diajukan kepada saya,sukar jugak untuk dijawab... eheheh

Secara amnya, pembeli haruslah terlebih dahulu mengenal pasti jenis baka yang ingin diperolehi, secara terperinci dan mendalam, cuba halusi ciri-ciri yang ada pada baka yang ingin dibeli tersebut. Dari situ saudara boleh memilih arnab-arnab yang dijual di kedai atau diiklankan didalam internet mengikut ciri-ciri baka yang saudara sudahpon arif selok-belok rupanya.

mengenai harga yang ditawarkan pula, selalunya sebut harga ini terbahagi kepada beberapa faktor:-
  • samada penjual itu tidak mengetahui jenis baka yg dijual(hentam kromo).
  • samada penjual itu tidak tahu harga pasaran untuk arnab yg dijual.
  • faktor harga selalunya bergantung kepada kawasan pasaran arnab di iklankan. untuk arnab yang sama bakanya, dalam kawasan KL selalunya harga mahal dan tinggi, tapi di luar KL harganya kadang² murah, malah ada yg jauh lagi murah.
  • selalu saya lihat, ada yg meletakkan nama baka yang salah kepada baka yang bukan sepatutnya. Local Lop Ear di letakkan Holland Lop. Arnab putih baka kampung(tidak capai piawai berat pedaging) diletakkan New Zealand White. Malahan, ada yang lebih berani meletakkan perkataan 'PURE', 'SHOW QUALITY' dan sebagainya.

Perkara-perkara ini jika dibiarkan akan menyebabkan (sedikit-sebanyak) pasaran arnab menjadi kucar-kacir, dimana pembeli yang tertipu sukar untuk mempercayai penjual lain yg jujur...

Diharap penerangan saya jelas.

Ahmad Fahmi Alias aka iceburn
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net
*.*Berkenaan Arnab Pedaging dan Contract Farming*.*
www.arnabdaging.blogspot.com
*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*

Rabu, 21 Oktober 2009

*.* Tahap Matang Arnab - Mula Menggatal *.*

1 ulasan:

suriati jaafar berkata...

assalamualaikum....
pasal arnab ni, arnab jantan dan arnab betina saya (umur 4 bulan stgh) duduk dalam satu sangkar sejak kecil ?
1) bila masa yang sesuai utk pisahkan mereka ? sebelum sampai umur mengawan or setelah dia bunting ?
2) umur berape biasanya arnab mula mengawan ?

iceburn berkata-kata...

waalaikumusalam,
Selalunya umur matang sesekor arnab tergantung kepada baka. Ada yang mencapai tahap matang seawal umur/usia 4-5bulan dan ada pula yang terlalu lambat sehingga memakan masa 9-12bulan. Pada lazimnya, kebanyakan arnab baka-baka pet yang bersaiz kecil seperti Angora, LionHead, Lop Ear, Dutch dan lain-lain mencapai tahap matang diantara umur 4-6bulan, bergantung kepada baka arnab tersebut. Manakala tahap kematangan untuk arnab dari baka-baka giant pula adalah yang paling lambat didalam senarai kematangan arnab(bukan bermakna baka giant akan bersikap kebudak-budakan walaupon badan dah besar bagak~!). Sesetengah baka giant boleh mencecah setahun(12 bulan) untuk mencapai tahap kematangannya. Oleh sebab itu, baka-baka giant tidak disenaraikan didalam barisan baka-baka untuk dijadikan pedaging(istilah mudahnya -baka pedaging).
Untuk persoalan-persoalan yang timbul dari apa yang sedari ajukan, eloklah dipisahkan arnab-arnab itu ketika ini, ini kerana tidak mahu timbul kepayahan dimana berlakunya kejadian beranak tidak dirancang(melahirkan tanpa perancangan).
Arnab akan mula mengawan apabila mencapai tahap matang.
walla~

*.* Tahap Biang(HEAT) & Masa Sesuai Kahwin *.*

2009/10/15 <Hanif_Bakar67575@********.net>

Assalamulaikum,

Fahmi San,

Nak continue Tanya lagi tentang arnab.

1. Mate/Mengawan

Macam mana kita nak pastikan yg Buck & Doe tu benar2 dah mengawan.

Adakah bila Buck dah kerabat Doe, lepas tu jatuh dgn sedikit bunyi berdecit tu

dia dah mengawan.

2. Kebiasaannya Doe tu asyik dok lari saja, jadi bila dia nak mengawan?.

3. Macam mana nak tahu bila Doe bersedia untuk mengawan?

4. Kalau nak bagi mengawana, cukup kah dgn masukkan Doe ke sangkar Buck lepas tu ..

biar sampai lama mana? Balik pada soalan nombor (1), tak pasti dia mengawan atau tidak..

Jawapan kepada soalan2 diatas, didahului dgn ucapan terimakasih.

Hanif

Arnab Seberang Jaya.

Penang.

Wsalam,
Sory lambat reply XD

Soalan 1, 2,3 dan 4.
Selalunya untuk mengawankan(mating) arnab, masa yang diambil adalah pada sebelah awal pagi dan lewat petang atau sebelah malam. Pada masa ini, kadar kesuburan induk adalah tinggi, induk jantan menghasilkan air mani dengan sperma yang subur.
Jangan kahwinkan pada waktu tengah hari(keadaan panas). Jika kandang terletak dikawasan tengah panas matahari, keadaan kandang panas(berbahang), boleh mempengaruhi keadaan kesuburan induk penjantan, arnab jantan boleh mandul...
Kaedah untuk mengahwinkan arnab ialah dengan memasukkan arnab betina kedalam sangkar arnab penjantan, JANGAN sesekali memasukkan penjantan kedalam sangkar betina. Tindakan ini akan mengakibatkan arnab jantan diserang dan boleh menyebabkan kecederaan atau kematian. Ini kerana induk betina memiliki sifat teritorial behavior yang tinggi.
Kaedah mengesan bagaimana untuk mengetahui adakah seekor induk betina(doe) telahpon disiram oleh penjantan ialah dengan melihat kesan dibahagian vagina betina, selalunya terdapat kesan air mani di lubang tersebut.
Semasa dimasukkan kedalam kandang penjantan tadi, tinggalkan pasangan tersebut untuk jangkawaktu sekitar 10-30minit. Selalunya, dalam tempoh masa ini "settle".
Jika induk betina mengeluarkan bunyi atau lari² dari penjantan, mungkin terdapat dua kemungkinan,
  • Kemungkinan induk betina belum sampai 'heat' (tahap biang), tidak perlu risau tahap heat penjantan... jantan 'on' sahaja bila² masa~ AHhahAHaA
  • Selalunya induk betina yg sudahpon bunting tidak akan mahu lagi ditunggang oleh jantan... lari dan mengeluarkan bunyi.
Kaedah untuk mengetahui tahap biang betina sudah sampai? susah nak dipastikan, tetapi secara normalnya, arnab betina akan terus menyerah apabila waktu suburnya telah sampai (48jam selepas beranak). Tapi kadang² tengok nasib jugak~ HuHUHUhUH
Ada juga terjadi bunting palsu beberapa kali, tetapi itu semua asam garam memelihara arnab~

*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net
*.*Berkenaan Arnab Pedaging dan Contract Farming*.*
www.arnabdaging.blogspot.com
*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*


Rabu, 7 Oktober 2009

*.* Takziah Dari ArnabKiut -Yushito Usui- Shin Chan *.*


isk...
pencipta manga popular shin chan Yushito Usui telah ditemui mati di sebuah tebing bukit di pedalaman pergunungan Gunma pada 12/09/09...
dia dipercayai terjatuh dari tebing dan menemui ajalnya...
saya bagi pihak ArnabKiut Blog mengucapkan takziah dan bersedih diatas pemergian mangaka Yushito Usui...
http://www.animenewsnetwork.com/news/2009-09-20/body-identified-as-crayon-shin-chan-yoshito-usui
http://www.animenewsnetwork.com/news/2009-09-19/male-remains-found-in-gunma-prefecture-mountains

Ahad, 4 Oktober 2009

*.* 'Pet' atau 'Show Quality' - Apa Perbezaannya??? *.*

Apabila anda menginginkan seekor anak arnab, seringkali kedengaran pertanyaan dari penternak atau penjual, samada jenis kualiti yang dimahukan dari kalangan pet atau show kualiti?

Bagi seorang penternak, mendifinisikan arnab peliharaannya dalam kategori pet atau show adalah perkara normal, dimana mereka suatu hari akan terjebak juga dalam pertandingan atau per'show'an. Manakala bagi rakyat marhaen dan biasa² sahaja, bukanlah membeli arnab untuk tujuan ternakan dan pembiakan, semestinya didalam benak dan akal mereka cukuplah arnab itu diperlihara sebagai pet dan bukan untuk ditunjuk². Dan diatas ketidak berpengalamannya orang² biasa seperti segelintir anda pembaca, mengklasifikasikan arnab yang dilihat semua adalah dari suku pet kualiti. Tidak terlintas pula difikiran anda(mungkin?) bagaimanalah gamaknya arnab dari suku show kualiti yang dicanang²kan itu~ Bagi rakyat marhaen dan biasa membela arnab sekadar untuk melihat perilaku dan bermain-main seketika dan disimpan kembali atau membeli arnab hanya untuk menggembirakan anak, langsung tidak terfikir yang didalam arena sukan show arnab terdapat ciri-ciri ekspresi pelik dan perkataan² fesyen yang tidak membawa sebarang makna dalam diri mereka.

Kualiti Pet: Apabila seorang penternak memberitahu yang arnab itu adalah dari kualiti pet, sudah tentu yang arnab itu tidak mempunyai peluang untuk memenangi sebarang pertunjukan(show?). Mungkin ekor arnab tersebut terpanjang setengah sentimeter atau telinganya sebelah senget yang membuatkan tidak layak untuk bertanding. Selalunya arnab dari kualiti pet secantik dan sehensem seperti arnab kualiti show, malahan kadang² arnab² pet kualiti ini memiliki personaliti dan karisma yang lebih menarik dari arnab² yang dijual sebagai suku kualiti show.

Kualiti Show: Sesetengah dari anak arnab yang lahir mempunyai ciri-ciri sebijik(spitting image) dari standard yang klasifikasikan mengikut 'buku' manual baka² arnab. Semua rupaparas hampir²(sikit²) dari segi saiz, letak hidungnya, letak telinganya, letak bulu jambulnya(crown) dan lain-lain. Disebabkan inilah arnab itu tadi layak dijadikan arnab untuk show atau sebagai 'display set'. Untuk mengawal dan mengelakkan rupaparas show ini yang sedikit demi sedikit berubah, penternak juga memilih arnab dari kualiti show ini sebagai induk untuk baka-baka arnab seterusnya.

Jadi didalam alam per'arnab'an di Malaysia yang masih lagi didalam tempoh-tempoh merangkak ini, aku mengharapkan kesefahaman antara penternak dan pembela untuk mengkategorikan arnab-arnab masing².
Sampai sudah ketelinga aku yang ada antara pemilik² dan pengimport² arnab yang mula mengklasifikasikan arnab² milik aku dan si polan(rakan ternak lain) bukan dari kategori kualiti show dan arnab² yang dimiliki dan diimport beliau dari kategori SHOW QUALITY~
Kenapa perlu ada sifat² PHd dalam kalangan komuniti yang masih dalam proses pembangunan dan masih didalam keadaan pautan antara komuniti masih gagal.
Yang menjadi lebih pelik, macamana orang² yg memiliki PHd ini boleh mengkategorikan arnab² milik ako tanpa pernah sekali pun pergi/melawat ladang milik kami(aku dan Hj). Dengan enteng dan sinis mengklasifikasikan arnab² milik kami low kualiti, arnab dari kalangan rakyat marhaen dan sebagainya...
Walaupun sebelum ini ada berlaku ketidak sefahaman(fahaman biasa dan luarbiasa) antara ahli forum penternakan arnab dari BicaraJutawan.com dan Lowyat.net, tetapi kami tetap memperakui yang arnab(Holland Lop) yang dipelihara dan dimiliki oleh azian(LazzyBunny), tim(TruLuv) dan rakan² mereka adalah dari 'pure breed' dan kualiti show. Kami tidak langsung menghasut atau membisik ke telinga pembeli supaya jangan beli atau berurusan dengan geng² lowyat.net. Kami juga tetap menyokong penternakan dari Beh&Yo untuk terus menjaga breed Holland Lop dan Netherland Dwarf nya.
Apa yang penting, adalah networking antara penternak dan pembela, perlu ada sefahaman dan kategori mengkategori cukuplah sekadar pada apa yang kita miliki, bukan mengklasifikasikan milik orang lain.

http://www.wikihow.com/Choose-Your-Pet-Rabbit

Yang Berkhidmat Dengan Arnab,

Ahmad Fahmi Alias aka iceburn

*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net
*.*Berkenaan Arnab Pedaging dan Contract Farming*.*
www.arnabdaging.blogspot.com
*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*

Ahad, 27 September 2009

*.* In-Breeding Cacat/Bengong/Terencat/Tak Sihat/Kurang Vitamin C/Kurang Daya Tahan Penyakit *.*

Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
memang akan dicrosskan lagi... tapi tggu anak dia besar la... mintak2 anak rabbit tu ade yg betine.. nanti blh la crosskan balik ngan bapak dia...
Quote:
Originally Posted by iceburn View Post
uiks? sumbang mahram~...
Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
terpakse la.. dah tak de ND lain...
Aku cuma nak beri peringatan/nasihat... sebagai penternak, kita harus bertanggungjawab & beretika supaya menentukan:
  1. Ternakan dlm jagaannya, sihat serta dibela secara berperikemanusiaan.
  2. Ternakan dlm jagaannya diberi makanan berkhasiat & secukupnya.
  3. Sentiasa memperbaiki pembiak-bakaan & tidak mengamalkan "in-breeding" kerana ini boleh menyebabkan kelemahan & kecacatan "gene pool" dlm ternakannya.
Kelemahan baka dari syah84 tu akan memberi kesan negatif kpd pembeli & breeder yg beli dari syah84 pula nnt... So, cubalah kita lihat jangka-panjang... jgn ambil jln singkat/mudah... __________________
Capt (Rtd) Zaman

Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
dari pembacaan saya kat blog org putih, depa kata bapak+anak / mak+anak dibolehkan... tapi kalau adik beradik tak boleh...
Blog mana tu... tak semestinya org putih tu semuanya betul...

bapak X anak / mak X anak / adik beradik x sama sendiri... sama je = chances 25% (tertinggi) dari segi traits & risks...

tp aku quote dr Wiki, "Inbreeding is breeding between close relatives, whether plant or animal. If practiced repeatedly, it can lead to exposure of recessive, deleterious (harmful to health or well-being) traits. This generally leads to a decreased fitness of a population"...

Inbreeding may result in a far higher phenotypic expression of deleterious (memudaratkan/membahayakan) recessive genes within a population than would normally be expected. As a result, first-generation inbred individuals are more likely to show physical and health defects, including:
  • Reduced fertility both in litter size and sperm viability
  • Increased genetic disorders
  • Fluctuating facial asymmetry
  • Lower birth rate
  • Higher infant mortality
  • Slower growth rate
  • Smaller adult size
  • Loss of immune system function
__________________
Capt (Rtd) Zaman

Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
tah la... ade byk pendapat... jd gne la pendapat yg rase2 terbaik utk kite... bg yg kurang ongkos mcm saye nie, memang terpakse gune kaedah inbreeding..

p/s:- pd pendapat saye inbreeding nie memang tak leh nak elak.. kalau sekor arnab saye beranak... past ade org nak beli sepasang anak arnab, takkan la saye tak nak jual pulak? kalau perkare nie terjadi kat capt, ape yg capt akan buat?
Normally crossing anak kpd bapa atau emak (in-breeding) hanya dilakukan oleh experience breeder yang tahu akan susur galur dan health history line mereka. Itu pun jika anak itu dari kualiti yang superior, rare breed, hampir pupus. Dan selalunya ia hanya dilakukan sebagai 1 off practice.

Jika dlm kes takde ongkos spt Syah ckp, saya sarankan lebih baik Syah buat line-breeding daripada in-breeding. At least, risiko genetic defect dpt dikurangkan.

Secara general, in-breeding mmg tak bagus. __________________
Lawati lah blog saya....

Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
tah la... ade byk pendapat... jd gne la pendapat yg rase2 terbaik utk kite... bg yg kurang ongkos mcm saye nie, memang terpakse gune kaedah inbreeding..

p/s:- pd pendapat saye inbreeding nie memang tak leh nak elak.. kalau sekor arnab saye beranak... past ade org nak beli sepasang anak arnab, takkan la saye tak nak jual pulak? kalau perkare nie terjadi kat capt, ape yg capt akan buat?
Pada aku tiada istilah "TERPAKSA" dlm hal ni... sbb takda pihak yg memaksa... cuma mungkin keadaaan dan didorong oleh perasaan tamak (krn nak cepat menjual) shj.

Sebagai breeder... kalu aku tahu seseorang breeder yg mengamalkan in-breeding atau apajua practice yg tak beretika... aku akan:
  1. Avoid sebarang transaksi bisnez dgn breeder tsb.
  2. Boycott breeder tsb.
  3. Beritahu org lain & kenalan kita (network/circle) supaya elakkan beli baka dari breeder tsb.
Cara kami QC biak-baka i.e. arnab & kucing:
  1. Rekod "lineage" baka dari mula kita beli / perolehi. Pastikan status pertalian darah setiap satu.
  2. Rekod mengawan (kalu arnab = buck & doe yg mana) (kalu kucing = sire & dam yg mana) tarikh, berapa kali mengawan, condition dll.
  3. Rekod anak (berapa ekor beranak, hidup berapa, mati berapa, hidup hingga cerai susu berapa, berat/tumbesaran dll).
Kami akan beritahu/nasihatkan pembeli:
  1. Pertalian darah anak yg dibeli tu...
  2. Biasanya kalu takda choice lain, kami akan nasihatkan beli yg pejantan dulu (kot manapun kalu nak biak, pejantan harus lebih tua dari induknya) dan tunggu induk dari litter & parent yg lain.
  3. Atau beli induk dari breeder yg lain.
Apa yg disarankan ni basic... mungkin breeder lain boleh tambah lg pendapatnya.

Memang buat masa ni tiada rule & kawalan... tapi ETIKA adalah bawah kawalan & conscience (moral judgement) sendiri... dan harus dititikberatkan oleh sesiapa yg berhasrat nak jadi breeder secara jangkapanjang.

Even utk unggas... i.e. broodstock / foundation stock Ayam Mutiara aku dibeli dari >10 breeder yg berasingan... jd chances % utk in-breeding diminimakan. Aku akan beli berperingkat2... tak sekaligus.

Aku mohon maaf kalu ada yg "kurang senang" dgn pendapat ni... tp ni utk long-term... it's not PURELY about making money. __________________
Capt (Rtd) Zaman

Quote:
Originally Posted by Eudrillus View Post
Pada aku tiada istilah "TERPAKSA" dlm hal ni... sbb takda pihak yg memaksa... cuma mungkin keadaaan dan didorong oleh perasaan tamak (krn nak cepat menjual) shj.

Sebagai breeder... kalu aku tahu seseorang breeder yg mengamalkan in-breeding atau apajua practice yg tak beretika... aku akan:
  1. Avoid sebarang transaksi bisnez dgn breeder tsb.
  2. Boycott breeder tsb.
  3. Beritahu org lain & kenalan kita (network/circle) supaya elakkan beli baka dari breeder tsb.
Cara kami QC biak-baka i.e. arnab & kucing:
  1. Rekod "lineage" baka dari mula kita beli / perolehi. Pastikan status pertalian darah setiap satu.
  2. Rekod mengawan (kalu arnab = buck & doe yg mana) (kalu kucing = sire & dam yg mana) tarikh, berapa kali mengawan, condition dll.
  3. Rekod anak (berapa ekor beranak, hidup berapa, mati berapa, hidup hingga cerai susu berapa, berat/tumbesaran dll).
Kami akan beritahu/nasihatkan pembeli:
  1. Pertalian darah anak yg dibeli tu...
  2. Biasanya kalu takda choice lain, kami akan nasihatkan beli yg pejantan dulu (kot manapun kalu nak biak, pejantan harus lebih tua dari induknya) dan tunggu induk dari litter & parent yg lain.
  3. Atau beli induk dari breeder yg lain.
Apa yg disarankan ni basic... mungkin breeder lain boleh tambah lg pendapatnya.

Memang buat masa ni tiada rule & kawalan... tapi ETIKA adalah bawah kawalan & conscience (moral judgement) sendiri... dan harus dititikberatkan oleh sesiapa yg berhasrat nak jadi breeder secara jangkapanjang.

Even utk unggas... i.e. broodstock / foundation stock Ayam Mutiara aku dibeli dari >10 breeder yg berasingan... jd chances % utk in-breeding diminimakan. Aku akan beli berperingkat2... tak sekaligus.

Aku mohon maaf kalu ada yg "kurang senang" dgn pendapat ni... tp ni utk long-term... it's not PURELY about making money.
Rasanya Capt dah cover the whole essence about breeding.

In fact in all type of breeding, individual with unwanted trait should be spayed/neutered.
Sbb tu lah dlm pedigree breeding, kita ada pet, breeding, show quality.

Tp memandangkan kita tidak menjurus ke pedigree breeding; sekurang2nya kita kenalah cuba elakkan penghasilan baka yang tidak sihat.

Saya practice spay/neutered untuk pet quality kittens. __________________
Lawati lah blog saya....

Quote:
Originally Posted by Newhillz View Post
Normally crossing anak kpd bapa atau emak (in-breeding) hanya dilakukan oleh experience breeder yang tahu akan susur galur dan health history line mereka. Itu pun jika anak itu dari kualiti yang superior, rare breed, hampir pupus. Dan selalunya ia hanya dilakukan sebagai 1 off practice.

Jika dlm kes takde ongkos spt Syah ckp, saya sarankan lebih baik Syah buat line-breeding daripada in-breeding. At least, risiko genetic defect dpt dikurangkan.

Secara general, in-breeding mmg tak bagus.
Yes, normally one-off utk rare & extinct species atau kalu SUPERIOR characteristics of SHOW quality... that's the exception... tu pun kalu seseorang tu benar2 faham genetic traits, dominant & recessive etc.

In this case... dia takleh nak buat Line breeding lg sbb tu foundation stock nya... takda great grandparent or grandparent stock lagi...

So, just imagine pet quality... bapa x anak... kemudian anaknya nnt sepasang dijual pada breeder lain... & breeder tu plak kahwinkan lg dah jd... abang x adik... and so on... tu yg dimaksudkan risiko deleterious (harmful to health or well-being) traits...

Nak senang buat out-crossing je lah... __________________
Capt (Rtd) Zaman

Quote:
Originally Posted by Newhillz View Post
...In fact in all type of breeding, individual with unwanted trait should be spayed/neutered.
Sbb tu lah dlm pedigree breeding, kita ada pet, breeding, show quality.

Tp memandangkan kita tidak menjurus ke pedigree breeding; sekurang2nya kita kenalah cuba elakkan penghasilan baka yang tidak sihat.

Saya practice spay/neutered untuk pet quality kittens.
Ya, ni kita belum cerita pedigree breeding lg... sbb lebih complex & stringent control... kalu boleh, kita cuba start practice yg basic dululah. __________________
Capt (Rtd) Zaman
ESI Agrotech... "Use Organics... Let's Green the Earth"
(Environmental Solutions Integrated)
Vermiculture * Vermicomposting * EM Technology™
Mobile: +60.12.2072460 email: query.agrotech@esi-group.com.my

Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
kalau gitu, nanti bile anak ND tu dah besar, blh la kawinkan dgn ND capt... blh ker?
Kita kena tgk dulu kualiti anak yg terhasil...ada ciri ND tak...yg takde ciri2 yg dikehendaki tu kira "pet" kualiti.

Yg mirip pada ND tu baru jd "breeding" kualiti dan digunakan untuk pembiakan.

Untuk membuat pemilihan, Syah kena well verse tentang standard ND dulu.

Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
macam mane nat wat out-crossing?
Apa yg Syah buat skrg ni dipanggil out cross.
Jantan baka yg terpilih dicross dgn female dari line lain atau sebaliknya

Dlm kes Syah, untuk hasilkan baka yang kecil yg mirip ND, induk & pejantan seharusnya dari individu yg kecil

Pemilihan dibuat pada anak2 yang terhasil. Part ni bergantung kepada how strong genetic ND Syah. Mungkin semua anak dlm litter ni tak boleh digunakan untuk future breeding.

Jika ada anak yang berpotensi, ia akan di out-cross lg dengan arnab daripada line yang tidak berkaitan.

Pemilihan pada bibit terhasil dibuat lg. Proses ini diulang sekurang-kurangnya 3 generasi sebelum Syah boleh buat line breeding.

Kebaikan out crossing,
  • Kita dpt increase gene pool.
  • Kita dpt menghasilkan generasi yang lebih vigorous (tertakluk pada parentage yg kita guna)

Keburukan
  • Teknik ni bukan untuk mereka yang nak cepat lihat hasil.
  • Potensi untuk kita menyebarkan genetik yg tidak baik ke dalam lineage tetap ada. Cth jika salah satu induk yg digunakan itu ada genetic defect yang recessive, ciri ni tetap boleh diturunkan ke anak2 dan generasi seterusnya.

Secara keseluruhan, breeding tidak semudah mengkacukkan seekor arnab betina dan arnab jantan...

p/s: Capt, ada apa2 nak tambah? __________________
Lawati lah blog saya....
1) Petani hujung minggu
2) Arnab di Melaka
3) Vermikompos
4) Mount Ophir Cattery
5) Perfume Original Harga Runtuh


Sabtu, 19 September 2009

*.* Maaf Zaheer Bateen *.*

Jumaat, 18 September 2009

*.* Mating Season / Musim Mengawan *.*

Reply dari email,

--- On Tue, 9/15/09, Norazliza liesz wrote:

From: Norazliza liesz
Subject: Re: salam n morning
To: "Ahmad Fahmi Alias"
Date: Tuesday, September 15, 2009, 9:16 PM

Salam.
Terima kasih atas jawapan dan nasihat yang diberikan. Nak tanya, selepas ibu melahirkan anak dan jika anaknya mati adakah saya boleh terus matekan dengan bapa atau perlu menunggu tempoh yang sesuai samada lepas seminggu atau lebih? Atau boleh terus matekan. Selalunya saya akan matekan ibu yang menyusu selepas 2 bln. jika ibu yg kematian anak saya akan matekn selepas seminggu. contoh protein yg dimaksudkan seperti apa ye yang sesuai utk rabbit? TQ

iceburn wrote~
Wsalam,

Masa yang sesuai di'mate'kan balik ialah selepas sebulan selepas ibu melahirkan anak.
Beri ibu itu tempoh berehat atau cuti didalam pantang.
Bukan tidak boleh dikahwenkan terus selepas ibu tu melahirkan anak, tetapi akibat dari perilaku ini, jangkahayat si ibu akan menjadi pendek dan tidak panjang umur.
Dalam etika untuk pemeliharaan komersial, ramai yang mempraktikkan cara cepat dan pantas. Tetapi untuk menjaga kesempurnaan anak-anak yang dilahirkan nanti, eloklah si ibu diberi rehat yang cukup sebelum menempuh tempoh bunting sekali lagi.
Selalunya tempoh untuk diberi rehat adalah diantara 3-4minggu selepas melahirkan, ada juga yang menunggu sehingga ibu tadi membesarkan anak sehingga umur 2bulan.

Contoh makanan yang tinggi protein??


Pellet dari jenama FFM, Gold Coin atau setaraf (crude protein FFM 17%, Gold Coin 17-19%).
Alfalfa Hay, Napier India, rumput Israel, batang dan daun Jagung.
Apa sahaja sumber makanan yang tinggi protein, yang penting air yang terkandung didalam sumber makanan itu haruslah dikeluarkan terlebih dahulu dengan cara nyah hidrat~

*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net
*.*Berkenaan Arnab Pedaging dan Contract Farming*.*
www.arnabdaging.blogspot.com
*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*