Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Jumaat, 21 Oktober 2011

Solusi kearah penternakan arnab pedaging secara sistematik, efektif dan efisyen.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Lama betul ako tak menulis dan berdikusi di ruangan blog Arnab Kiut ni gamaknya. Mungkin akibat desakan hidup, kekangan waktu, kesibukan kota (ehehehe ;p) dan kemalasan yang membataskan kelajuan jari jemari ako untuk menari-nari memetik butang-butang keyboard. Ya, kebelakangan ini ako banyak menghabiskan masa dengan kerja-kerja luar bidang dan memperluaskan sudut pandang dengan kerja-kerja lebih bersifat kepartian dan masyarakat setempat. Ada yang memberi sokongan dan galakan tak ramai jugak yang jengkel dengan kelantangan jejari ako memetik isu-isu politik dan setempat di ruang mukabuku(FB- www.facebook.com/iceburn ), namun itu semua tidak menjadi hal dan ku anggap enteng kerana pegangan ako biarlah telus dan tidak berselindung untuk menyuarakan hal dan hak, bukan menikus dan diam demi melindungi periuk nasi dan bisnes saudagar arnab.
Ako kira-kira, sudah setengah abad, eh? ehehehe sudah tahun keempat ruangan blog Arnab Kiut ini memapari skrin monitor dan bersarang di blogspot, yang dulunya kami beruangan di alamat www.arnabkiut.blogspot.com dan kini setelah dibelanja oleh seorang tokei "amik gambar-Encik Big", Arnab Kiut Rabbitry @Kuala Lumpur beralamat www.ArnabKiut.com . Tak pernah terpikir(Tipu!) akan dapat alamat berdotcom nih, tapi orang yang baik hati itu da belanja, "SAYA SUKA~! SAYA SUKA~!". Tak lama lepas tu pulak setelah sekian lama bermain di FB dengan berlandaskan laman profil peribadi sendiri, ako pon membuka sebuah halaman Fan Page yang beralamat www.facebook.com/ArnabKiut . Pada awalnya tidak begitu cergas dan bergerak, yelar orang pon tak kenal dan ramai yang masok group lagi dari Like fan page tu, tapi kebelakangan ini Alhamdulillah, mula bergerak dan aktif dan hampir juga mencapai 500 orang pengunjung yang ako iktirafkan mereka sebagai "Kiuterz~". Dari ruangan fan page itu lah lebih mudah mereka bertanyakan pendapat, berkongsi maklumat dan ber-ber yang lain.
Untuk kesudahan berleter panjang lebar itu tadi, ako dengan riang hati akan mengutarakan isu-isu yang ku kira penting dan harus diteliti demi kelestarian industri 'PerArnaban' ini. Berikut adalah antara isu--isu yang ako ketengahkan kali ini:-
1- Isu harga daging arnab yang tiada kesudahan, solusi dan pakatan penurunan harga.
2- Isu masalah pemasaran daging arnab dan produk hiliran.

1- Isu harga daging arnab-
Menurut pendapat dan tinjauan rambang yang dijalankan secara individual dan komen-komen di laman sosial juga perkongsian pendapat rakan-rakan. Harga daging arnab tidak begitu okie buat masa nih, rata-rata pembekal, penjual dan peruncit daging arnab masih bertahan dan menjual daging arnab pada harga rm20(ke atas) per kilo. Mengikut alasan-alasan peladang dan penternak skala besar yang ditemubual samada dari laman sosial ataupun secara runding terus( face 2 face), kebanyakan dari mereka tidak dapat menanggung modal pusingan yang tinggi jika menjual dibawah RM20/kg(paling rendah skang nih pon saya tengok rm25/kg). Kenapa hal ini boleh berlaku? Dari kata-kata mereka, harga makanan(pellet) yang mahal dan tinggi menyebabkan kerugian jika daging arnab dijual dibawah RM20/kg.
Sebenarnya kawan-kawan dan para penelaah ilmu yang dihormati, perkara ini berkait dengan sistem penternakan itu sendiri. Jika kita lihat bagaimana negara pengeluar daging arnab ketika ini iaitu China membolosi pasaran dunia, masa yang diambil hanya 12 tahun untuk mereka melonjak menjadi pengeksport daging arnab nombor 1 dunia. Perlu diingatkan, sebelum ini Perancis dan Itali adalah pengeluar utama daging arnab dunia(100 tahun), tetapi kini mereka pula mengimport daging arnab dari China. Apa yang China lakukan sehingga mereka berjaya ketahap itu? sihir? penipuan kad kredit? judi lumba arnab? bukan, bukan semua itu. Mereka bijak untuk melangkah lebih jauh dari garisan penamat, mereka mengguna pakai sistem yang sedia ada tanpa cuba mencipta sistem baru malahan memperbaiki dan mencantikkan lagi sistem tersebut (pesan Cikgu Kamel "kenapa mahu memikirkan bagaimana untuk mencipta roda yang baru, pakai jer roda yang sedia ada bulat, tak perlu pening kepala untuk mencipta yang lain"). Orang -orang cina tanah besar ini mempunyai segala sistem yang cantik bermula dari teknik penternakan, pemakanan, penghasilan makanan, penghasilan baka, penghasilan produk dan pemasaran yang efektif dan efisyen. Yang membuatkan mereka mendahului orang perancis dan itali dalam masa singkat.
Bolehkah kita menghasilkan buah maut seperti ini? Bolehkah anak Malaysia (1Malaysia?? eheheh) Boom! pasaran dunia?? BOLEH???
BOLEH! jawapannya ialah boleh! bermula dari bawah iaitu perbaiki sistem penternakan kita sendiri, guna pakai sahaja(ciplak- dengan izin) teknik dan sistem sedia ada dari China dan adaptasikan dengan keadaan dan suasana di bumi bertuah kita ini. Bagaimana caranya itu? haaaa... antaranya, yang paling utama dan paling mustahak, buang segala kebergantungan kepada pellet komersial yang dibeli, biarpun secara runcit atau pukal, ianya masih belum menang lagi dari segi harga dan kualiti mengikut kehendak sebenar sistem terbaik. Bagaimana? Hasilkan makanan sendiri, pellet, bokashi, silaj, lajjerami dan hay, gunakan Efektif Mikrob lokal(EM), gunakan sisa buangan industri makanan kita yang berlambak, manipulasi semua itu dan hasilkan daging arnab yang terbaik dan yang paling penting Prima dan Berkualiti.
Tahukah anda yang untuk penternakan arnab, sesuatu ROI(return of investment) nya amat cepat dan pantas seperti pembiakan arnab itu sendiri. Antara sebab mengapa peladang arnab berskala besar sekarang merungut kerugian adalah kerana tidak mempraktikkan sistem ini, apa itu?
Seekor arnab untuk tujuan sembelihan hanya memberi pulangan keuntungan jika disembelih dibawah usia 90 hari, jika ianya masih disimpan dan diberi makan(dengan tujuan mengharapkan ia bertambah besar dan gemuk/berat) lebih dari usia tersebut, ianya hanya akan membawa malapetaka kerugian sahaja tidak lebih dari itu. Ini mengikut kiraaan keuntungan yang diguna pakai secara internasional.

Kelas daging arnab dipasaran dunia terbahagi kepada 3 kelas,
KELAS FRYER
Usia arnab 60-90 hari.
Pada usia ini karkas arnab paling tinggi nilai harga jualannya. Daging arnab pada usia ini juga masih muda dan lembut, kebanyakan penggemar daging putih akan memilih arnab pada usia ini untuk dikonsum. Fryer meat ini boleh dikira daging kelas pertama dan prima.
KELAS ROASTER
Usia arnab 91hari ke 12bulan.
Pada usia ini, daging arnab mula liat dan agak sukar dijadikan masakan ringkas. Ianya hanya sesuai di panggang atau dibakar. Harga atau nilai pasaran untuk karkas daging arnab jenis ini rendah sedikit dari kelas fryer. Daging pada usia ini boleh lah dikira daging-daging yang boleh dibikin produk-produk penamat (end product) seperti nugget dan patty.
KELAS STEW
Usia arnab setahun dan keatas(arnab pencen)
Pada usia ini daging arnab sangat liat. Sesuai dijadikan stew, sup dan sesetengah penternak luar negara akan menjual arnab stew class mereka ke kilang-kilang menghasilkan produk makanan haiwan (kucing dan anjing). Harganya? paling rendah dan murah.

Jadi, sekarang anda sendiri boleh nilai dan fikirkan, dimana letaknya nilai daging arnab samada yang anda beli ataupun yang anda jual ketika ini di Malaysia. Adakah anda penghasil FRYER? 90 hari anda semelih? jujur? atau umur 4-5 bulan dgn berat 3 kilo baru semelih? bagaimana dengan harga? jual dengan harga FRYER, ROASTER atau STEW?
Yang kelakarnya, ramai yang beranggapan untuk pasaran Malaysia, daging arnab dianggap daging eksotik. AhAHhahahahah itu penyakit paling kronik yang dibawa oleh pendakwah dari tanjung karang ke serata tanah Malaysia ni. Macamana nak jadi eksotik kalau sekarang ramai yang menceburi bidang menternak arnab ni, ramai yang sudah pandai(berkat menuntut ilmu dari bermacam perguruan- tidak termasuk perguruan songsang t.karang). Pernah beliau cuba mengawal harga supaya semua orang mengikut harga tetap(harga siling), mestilah dijual pada harga atas RM30/kg! gila apa??? berapa ramai orang dalam malaysia nih boleh beli daging arnab dgn harga tu? dapat 10% dari penduduk malaysia? dapat 1% pon dah kira bertuah!
Manusia dijadikan untuk bersaing, samada sihat atau tidak itu bukan masalah, yang masalahnya kepayahan untuk melakukan jualan. Bagaimana dapat menjual daging dengan harga mahal disertakan dengan kuantiti yang banyak, selain kepada orang tengah, memang jual 5 ekor sebulan jer larrr...
Sampai sini dulu ako berprovokasi dan berkongsi intel, mata pon da kuyu, rokok pon dah habis. Nanti ako sambung lagi bab pemasaran pulak. Tulis panjang-panjang kang orang ingat ako gila. Okie Selamat Maju Jaya~!

iceburn
Rumah belakang kubur batu 8
0242 20102011

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*