Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Ahad, 28 Disember 2008

*.* Arnab-arnabnya *.*

Dua ekor dari baka anggora, kos belian setiap ekor RM60. Baru berumur sebulan nak masuk dua bulan. Seekor jantan(putih) dan seekor lagi betina(kelabu).

Arnab perlu diasingkan mengikut tahap umur dan saiz. Kalau tak akan berlaku pergaduhan yg boleh membawa maut atau kecacatan ke atas arnab-arnab. Selalunya yg kecik ler selalu kena rumble!!!
Nih dari baka local yang telah dibiak bakakan di Malaysia, berat masa beli lebih kurang 2.5kilo(anggaran) dan seekor jantan, dia nih memiliki keistimewaan tricolor, mempunyai warna putih, light coklat dan coklat gelap. Dalam jangkamasa terdekat sedang mencari betinanya pulak untuk dibuat pasangan. Seekor jantan boleh mengawan sehingga 10 ekor betina. Tempoh mengawan dari 10min ke satu jam. Setiap 5min boleh kembali menghasilkan sperma dan bersedia untuk mengawan. Arnab betina boleh mengawan selepas 48jam beranak, tetapi tidak digalakkan, selalunya ia akan diberi tempoh pantang selama sebulan atau lebih, sebelum di kahwinkan balik dengan penjantan. Tempoh bunting bagi betina adalah 30-32hari, anak arnab bercerai susu selepas 5-6minggu dilahirkan dan dalam tempoh ini ianya sudah sedia untuk dipasarkan. Jadi tempoh sehingga dapat hasil untuk dijual ialah 3bulan, satu lagi perlu diingatkan, arnab betina bersedia untuk dikahwin pada umur 5bulan keatas. Jangka hayat sesetengah arnab boleh mencecah sehingga 6-9tahun.

Sabtu, 27 Disember 2008

*.* Siap garaj baru boleh buat kandang *.*

Kandang bersaiz 2x2x2kaki dengan berkapasiti 10 sel dua tingkat dibina menggunakan 70% bahan binaan baru dan selebihnya dari barangan terpakai/terbuang.
Penggunaan dawai mata punai bersaiz 1/2 x 1/2 inci, penggunaan dawai jenis ini adalah diatas sebab² harganya yg murah dan praktikal. Segulung RM90 harga kat sini.
Keadaan kandang yg hampir 50% siap dalam masa tak sampai sehari. Kelihatan didalam gambar, tingkat pertama yg menampung 5 sel tempat tinggal arnab yg setiap sel bersaiz 2x2x2kaki. Rangka untuk pintu dan sebahagian dinding tengah menggunakan kayu untuk siling(lebar 3cm/1.5in).
Pandangan tepi sisi , bahagian belakang dan atap kandang di tutup dengan plywood nipis bersaiz 3mm.
Leluncur tinja/tahi diperbuat dari bahan terpakai yg dibeli di kedai membuat signboard dan banner, bahan tersebut dipanggil poly carbinate dengan harga RM30 untuk saiz 4x10kaki. Cadangan awal ingin menggunakan zink rata, tetapi kos untuk sekeping zink bersaiz 3x8kaki RM25(nipis) dan RM35(tebal) membantutkan hasrat untuk menggunakan bahan itu.

*.* Hello Selamat Datang *.*

Kebun Arnab di Kampung Sungai Mulia (batu 5 off Jln Gombak) Kuala Lumpur.
Di usahakan di sebuah kawasan paling aman damai di dalam Kuala Lumpur.
017-3030 433/019-3737 311 (Fahmi)
Tapak projek berkeluasan 30x15kaki / Saiz kandang 2x2x2kaki.

Isnin, 24 November 2008

*.* Pagi Yang Indah - Protem Persatuan Penternak² Arnab Malaysia (Malaysia Rabbit Breeders Association) > MARBA *.*

Alhamdulillah, dengan limpah kurnia dan rahmatNya, pada tanggal 22 November 2009 tempoh hari, hari yang penuh sejarah, telah termakbul segala doa-doa kalian wahai kekanda-kekanda dan sahabat-sahabat untuk kita semua berpayungkan di bawah satu naungan,
dengan ini, secara rasmi nya pelantikan Ahli JawatanKuasa Penaja(Protem) bagi Persatuan Penternak-Penternak Arnab Malaysia (Malaysia Rabbit Breeders Association) MARBA.
Mesyuarat yang bermula jam 9.00pagi dengan pendaftaran ahli seramai 53orang, telahpun bermula pada 10pagi dengan pembentangan kisah pengalaman dan pengkesahan ilmu dari beberapa Otai dan disambung pula dengan perkongsian maklumat pemakanan dari Dr Jaafar (X-Mardi).

Ahli JawatanKuasa Penaja(Protem) MARBA ialah:-

Pengerusi
Saudara En. Abdul Nasir Bin Hj Ali (Joe Mendula)

Naib Pengerusi
Saudara En.Zaha Salleh (ArnabManja)

Setiausaha
Saudara Ahmad Fahmi Alias (ArnabKiut)

Penolong Setiausaha
Saudara En.Zafarin (NSRabbit)

Bendahari
Saudara Hisham (Shamza)

Senarai AJK (terbahagi setiap negeri)

Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya
Saudara En.Kamil (Abg Kay)

Johor
Mohd Fuad B Mohd Hassan

Kedah
Khairil Azuan (Dehan2)

Kelantan
Azmi b. Harun

P.Pinang
En.Mohd Rifdi

Melaka
Syakirin

Dua lagi nama ini belum sempat saya menyemak tempat yang diwakilkan..
Jamhuri Osman
Sufian


Dari posting Bro Joe Mendula(Pengerusi MARBA)
Halatuju Persatuan Persatuan Penternak Arnab Malaysia (MARBA)
  • Menyatukan golongan penternak arnab seMalaysia dibawah satu naungan.
  • Berkongsi maklumat dan bekerjasama dalam teknik penternakan, pemakanan dan pemasaran produk berasaskan arnab.
  • Mendesak penglibatan jab2 kerajaan dan agensi2 berkaitan dalam membangunkan industri ini.
  • Mencuba untuk menubuhkan koperasi bagi mengadakan bantuan kewangan bagi mereka yang memerlukan.
  • Membantu mempromosikan produk berasaskan arnab agar para penternak tidak ditindas oleh orang tengah yang tidak bertanggung-jawab.
  • Mengenalpasti baka-baka terpilih untuk jurusan pedaging dan arnab hias selain menetapkan speksifikasi ideal.
  • Menjadi rujukan atau hub kepada mana2 pihak yang mahukan supply atau mahu menjadi pembekal produk berasaskan industri arnab.
Usul-usul lain akan dibangkitkan dari masa ke semasa.
__________________
Kebun Arnab Ar Rasya

Rabu, 19 November 2008

*.* Peta ke Perjumpaan Persatuan Penternak Arnab *.*

!!!!!!!KLIK GAMBAR UNTUK LEBIH JELAS!!!!!!!

Ahad, 16 November 2008

Perjumpaan Rasmi Penternak² Arnab Malaysia (Rabbit Clubbing) - 1st Round

Agenda Penubuhan Persatuan Penternak² Arnab Malaysia.

9.00-9.30pg:: Pendaftaran ahli.
9.30pg:: Ucapan alu-aluan Pengerusi Majlis.
9.40pg:: Bacaan doa (Saudara Shamza).
9.50:: Pengkisahan Pengalaman.
10.40:: Taklimat pemakanan Dr.Jaafar(X-Mardi).
11.00:: Rehat.
11.15:: Sesi soal jawab/ Perbincangan Halatuju/ Pemilihan nama rasmi kelab/persatuan.
12.15:: Pemilihan JawatanKuasa Protem Persatuan Penternak² Arnab Malaysia.
1.00ptg:: Majlis Bersurai/ Bacaan Doa Penutup.


Orang ramai dijemput hadir~!

Disana anda boleh bertemu dengan penternak² arnab dari seluruh semenanjung dan berpeluang berkongsi pengalaman dan pendapat dengan penternak² dan pemilik² arnab.

Acara perjumpaan ini tidak hanya terbuka kepada penternak arnab pedaging sahaja, ia juga terbuka kepada penternak dan pemilik arnab hiasan(pet).

Beberapa orang penternak akan mempamerkan produk masing² disana.

Jika anda mahu melihat lebih dekat contoh kandang biak arnab yang dikeluarkan didalam posting ArnabKiut yang lepas, boleh juga datang kesana~!

Rabu, 5 November 2008

*.* Perjumpaan Rasmi Penternak² Arnab Malaysia (Rabbit Clubbing) - 1st Round - *.*


Assalamualaikum,
Ayahanda², Kekanda² dan Rakan² penternak sekalian,
Setelah majoriti memberi kata putus untuk memilih tempat dan tarikh,
Dengan ini secara rasmi,


Perjumpaan Rasmi Penternak² Arnab Malaysia (Rabbit Clubbing) - 1st Round -
Venue:: Bayatech Desa Melawati Kuala Lumpur
Date:: 22nd Nov 09 Sunday Morning


1-Geng Selangor - Shamza, hachiroku77, hf9000(dipaksa hadir), ciku(x confirm/dijemput), capt(b) Zaman & Boss99, Eryclunk(InsyaAllah), Rahimi Rafa S.Alam(x confirm/dijemput), isa_putra(x confirm/mahu hadir), Capt (B) Ramli, Dr Mohd Jaafar (ex MARDI,RO)
2-
Geng Melaka - Joe Mendula, Aes, NewHillz(x dpt hadir)
3-Geng Kuala Lumpur - Iceburn, Abg Kay(Cikgu Kamil), Dato' Hj Nur Effendi
4-Geng Kedah - Dehan2, Artnabworld(wakilkan dehan2), MrsAfifi(wakilkan dehan2)
5-Geng Terengganu - GeligaAjaib(En.Zahar Arnab Manja)
6-Geng Johor - Lep Zepp, cdfarmhouse(x confirm/dijemput), Pn Nurzi, Unit Arnab IVM, Kluang (dijemput oleh AbgKay)
7-Geng Perak - Pak Omar, Pak Hassan, Along, Abg Mansor
8-Geng Pahang - Zack (x confirm/dijemput)
9-Geng N9 - NS Rabbit Zafarin(x confirm/dijemput), Danesh
10-Geng Kelantan -
11-Geng Perlis -
12-Geng P.Pinang -
13-Geng Sabah/Sarawak -

Isi Mesyuarat
1. Protem komiti Kelab Penternak Arnab Malaysia.
2. Pembinaan blog kelab yang di 'link' kan ke blog/website ahli2.
3. Halatuju peternakan arnab hias dan pedaging di Malaysia.
4. Penglibatan agensi-agensi kerajaan dalam menyokong industri peternakan,
penghasilan produk, promosi serta pemasaran produk-produk berasaskan ternakan
arnab di Malaysia.
5. Pemilihan nama rasmi Pertubuhan/Persatuan/Kelab
6. Pendaftaran peserta2 (agenda pertama).
7. Ucapan aluan oleh penggerak kelab iaitu Iceburn
8. Sesi perkenalkan diri peserta2 yang hadir.
9. Pengkisahan pengalaman rakan2 otai arnab seperti;
a. Capt (B) Ramli dari Taman Tenaga, Puchong
b. Capt (B) Zaman @ Eudrillus, Kajang
c. Abang Kay(Cikgu Kamil),
d. Joe Mendula
d. GeligaAjaib(En.Zahar)
e. dll
10. Perkara berbangkit/Sesi soal jawab.
11. Ucapan penangguhan majlis oleh pengerusi protem yang dilantik
12. Taklimat tentang pemakanan arnab dari sumber semulajadi
oleh Dr Mohd Jaafar bin
Daud, Animal Nutritionist, ex Mardi RO (dijemput oleh AbgKay).
13. ........................................


Sila klik sini untuk lihat peta lokasi Wisma Nurbaya, Desa Melawati:-

www.bayatech.com.my/bayatech-product-173

Klik pada ini sebelah kanan page itu untuk besarkan peta itu:-
Specification (PDF) : click here

Sila klik di sini untuk menyertai forum penternak arnab:-
http://www.bicarajutawan.com/forum/showthread.php?p=387540#post387540

!!!!!!-Sesiapa sahaja dari pembaca ArnabKiut Blog yang ingin turut serta didalam perjumpaan ini, sila hubungi saya, tidak kira bangsa atau agama, juga tidak kira ada ladang atau reban atau belompon membela walau seekor arnab sekalipon~
Semua dijemput hadir untuk memeriahkan suasana.
-!!!!!!!

Terdapat juga pameran produk dari penternak dan penggiat ternakan arnab.
Semua orang dijemput hadir~!


__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net
*.*Berkenaan Arnab Pedaging dan Contract Farming*.*
www.arnabdaging.blogspot.com
*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*

Khamis, 30 Oktober 2008

*.* Special Offer~! More Cages (Cat, Rabbit, Dog, Husband etc) *.*

!!!!Klik gambar kandang untuk melihat gambar dengan lebih jelas~!!!!

Code: Cage 88063509
Size: 70" x 35" x 60"H
Price: RM999.00








Code: Cage 66362409
Size: 36" x 24" x 48"H
Price: RM-










Code: Cage 236231N82
Size: 30" x 21" x 47"H
Price: RM299.00









Code: Cage 97631181
Size: 33" x 16" x 17.5"H
Price: RM99.00






Code: Cage 83632218
Size: 35" x 23" x 23"H
Price: RM289.00






Code: Cage 77632441
Size: 36.5" x 24" x 53"H
Price: RM-









  • Kesemua belian melebihi RM250.00 akan mendapat sebijik mangkuk tanah liat(clay bowl) percuma~!!!
  • Penghantaran percuma untuk setiap belian RM300.00 dan ke atas~!!!(Sekitar Lembah Klang sahaja)
  • Bagi belian dibawah RM300.00 yang ingin mendapatkan khidmat penghantaran, dikenakan surcaj bahanapi sebanyak RM28.00 sahaja~
  • Semua urus niaga adalah didalam Ringgit Malaysia.
  • Deposit sebanyak 50% dari harga belian perlulah di bank-in kan kepada akaun Ahmad Fahmi Alias.
  • Tempahan kandang mestilah selewat-lewatnya seminggu sebelum tarikh penghantaran/pengambilan.
  • Sebarang pertanyaan atau tempahan, bolehlah menghubungi En.Ahmad Fahmi Alias di talian 0193737311 atau kalau malu cakap dengan gentlemen, boleh cakap dengan gentlewomen iaitu Cik.Shahrin Niza Abd Majid di talian 013-2855242.
Gambar-gambar produk lain akan menyusul~ nantikan kemunculannya dipawagam berdekatan anda~

Jumaat, 24 Oktober 2008

*.* Cages - Cat, Rabbit, Dogs etc *.*

Code: Cage 20733509
Size: 36" x 36" x 66"H
Color: White
Price: RM569.00
Code: Cage 20631509
Size: 30" x 20" x 24"H
Color: White/Black
Price: RM149.00
Code: Cage 20631609
Size: 36" x 23" x 26"H
Color: White/Black
Price: RM189.00
Code: Play Pan 20600909
Size: 24" x 48" x 8pcs
Color: Black
Price: RM99.00
Code: Cage 236355N09
Size: 30" x 20" x 23.5"H
Color: White/Black
Price: RM179.00
Code: Cage 226232N09
Size: 30.6" x 21.5" x 47.6"H
Color: Silver/Red Copper
Price: RM429.00Code: Cage 256234N99
Size: 36.6" x 24.5" x 51.5"H
Color: Silver/Red Copper
Price: RM479.00Code: Cage 24633578
Size: 35" x 35" x 69"H
Color: Gold/Silver
Price: RM659.00

Selasa, 21 Oktober 2008

*.* 4 Storey Cage for Cat and Rabbit ~!!! *.*


aito~! satu lagi produk ArnabKiut yang banyak mendapat permintaan~! Sangkar/kandang 4 tingkat untuk kucing dan arnab~
Product : 6231N.
Colour : White.

Size : 30'' L x 21'' W x 47'' H.
Description : 4-storeys.
RM299.00

Isnin, 20 Oktober 2008

*.* Rabbit Breeding Cage / Sangkar Pembiakan Arnab & Rabbit Food Feeder / Kotak Makanan Arnab *.*

Assalamualaikum,

Kandang Pembiakan Arnab (Rabbit Breeding Cage) dan Kotak Makanan Arnab (Rabbit Food Feeder) yang disertakan sekali, juga tembikar(claypot) untuk minuman.

Kandang (sahaja) RM 99.90 - 36"L x 16"W x 17.5"H

Kotak Makanan RM 35.00 - Zink bersalut cat putih.

Tembikar air minum RM4.50

Tawaran Istimewa untuk satu set RM129.90 sahaja~!!!!

Harga tidak termasuk 'amoi' yg dok dalam jadi model tu~ :D

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*