Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Ahad, 31 Januari 2010

*.* Hakikat Ternak Arnab Hari Ini - Episod 3 Serangan Yahudi Mabuk~ *.*

  • Guest kepenting dlm myrpa adalah untuk golongan yg tentu..siapa yang jawatan dlm myrpa diaorg lah yg untung..suma pun org2 depa jugak.
    Details 2010-01-31 10:55 AM
  • Guest so yang mana takda jawatan..koarg tgk dgn koarg pun depa potong/tekan harga brg yang depa jual..sorry apa yg saya kata ni agak kurang ajar.tp hakikat
    Details 2010-01-31 10:58 AM
  • Guest kta sama melayu tak kan maju.sb suma dok penting kan diri sendiri.bila sembang suma sembang kta tolong satu sama lain utk maju kan penternakan arnab
    Details 2010-01-31 11:01 AM
  • Guest yg tak seberapa ni..kursus sampai 4- 5 ratus apa jadah..come on ikhlas sket..kata hebat ms 80an tp tak ke mana kenpa?
    Details 2010-01-31 11:03 AM
  • Guest pikir sma kawan2.org nak buat duit mcm2 cita boleh buat.apa jd tahun 80an ttp akan jd balik..bla buat krusus suma hebat..siap ada mahaguru yg ajar.tp
    Details 2010-01-31 11:08 AM
  • Guest tahun 80an mahaguru pun jatuh..tgk david wong broga idup jer dr dlu..kenapa?
    Details 2010-01-31 11:08 AM
  • Guest sb cina tlg naik bangsa diaorg dan kta melayu dok jatuh kan bangsa sendiri..bla kena tegur tau2 nak angin..
    Details 2010-01-31 11:10 AM
  • Guest apa2 pun aku wish koarg the best..saya yg rasa bagus la.udah2 la mkn duit org.niaga kalu makn lbh pun tak elok.jgn sampai 1 hari nnt salah kn kerajaan
    Details 2010-01-31 11:12 AM
  • Guest jer.diri sendiri mau kena tgk dulu sahabat
    Details 2010-01-31 11:13 AM
Assalamualaikum,
Sila lihat perangai diatas ini. Anda sendiri boleh menilai perangai manusia jenis apa ini.
Saya dengan berani mencabar orang ini untuk tampilkan diri secara anak jantan(kalau dia perempuan.. takyah la... ini cabaran anak jantan yang ada Telo!)
Orang seperti ini la yang memusnahkan masa depan industri arnab. Mahukan semuanya percuma, tiada sifat give and take. Pergi rumah orang masuk terus ke ruang dapur, bukak periuk amik nasik dan lauk, makan tanpa segan silu....

Jawapan dari ako, yang rasanya orang ini sedang memperkatakan Blog ako,
Bro, aku dapat lubang nak beli barang sebab ako pandai... ako dulu dah kongsi dengan orang mana ako dapat barang² tu, tapi apa ako dapat? ako hidop dengan sumber camni,ko? ko mungkin ada kerja tetap, kerja ofis, kerja lain...

Ko sentuh pulak pasal En.Kamel. Memang dia penternak arnab dulu, tapi dari zaman tahun 90' bukan 80'... kat situ ko da salah... Dia dulu berjaya menternak, sampai ada stall jual arnab goreng, kapasiti keluaran fryer sebulan 1000 ekor. Induk maintain 300ekor. Dia keluar duit beribu-ribu belajar pasal arnab sampai Australia(ko? seringgit pon berkira...)

Mesti korang(termasuk ko) terpikir kenapa dia bleh stop dan brenti tak buat arnab lagi, sampailah sekarang(2009-2010). Aku bila dah borak panjang dengan dia, ako tanya dia, apa sebab utama ternakan arnab gagal tahun-tahun tu?
  • Networking problem, masa tu takda internet(murah dan efisyen... ko pon pakai internet nak maki orang), henset pon orang tak ramai pakai masa tu, yang ada pon telepon rumah, jadi tak efisyen, dia buat ladang arnab kat Perlis, bayangkan... market kat Perlis masa(90') macam mana...
  • Kesan dari penutupan AMLT(tau tak ko AMLT?), jadi salah satu lubang market masa tu takda... terkesan satu Perlis...
  • Selepas penutupan AMLT, sebahagian besar penternak arnab yang terkesan dengan penutupan tersebut, kebanyakan dari mereka di Perlis(sebelah utara Umumnya), mahu meneruskan sendiri menternak dan memasarkan arnab. Pernah ada yang mengutarakan penubuhan satu persatuan, tapi kebanyakan dari mereka samada tidak mahu atau tidak menghiraukan perkara ini. Mereka mahu memasarkan sendiri arnab mereka(seperti guest/ko), jadi.... seorang demi seorang gugur....
Mengenai jawatan didalam MyRPA, ako dipilih, bukan ako yang pilih diri ako sendiri. Kalau anda merasakan diri anda layak untuk menjawat sebarang jawatan didalam persatuan, sila ketengahkan diri anda, kalau orang ramai rasa ko layak, mesti ko akan dilantik jadi sultan punya... Setakat cakap bedegar-degar pastu sembunyi², macam arnab kena neut... eheheheh
Kalau masa mesyuarat tempoh hari, kenapa tak calonkan diri(klu malu, suruh la kawan calonkan), ko ingat ako nak sangat ke jawatan nih? menaip sampai pagi, kehulu kehilir, potostat apa bala, isap rokok banyak, kalau ko betul berani tampilkan diri ko, ako dengan rela hati bagi ko jawatan yang ako sandang, beserta dengan penarikan diri dari persatuan ni... berani??? lupa lak... ko penakut... takda.... ehehehe kena neut... lupa plak...

Ko betul sembah david wong kan? sebab tu tak perasan yang david wong buat kursus sampai RM1200, bawak pegi makan KFC lagi... eheheheh
anyway, terima kasih kepada ko, menjadi pembaca setia blog ako... walaupon bacaan ko percuma... ntah ernah ker tidak ko klik nuffnang punya iklan... maklumlah... anggapan ko semua orang dapat duit senang, makan angin dengan asap jer... ehhehehehe

Ka kami da buat RM100 dulu, kenapa tak join? kenapa nak kena tunggu? bila kami nak naik sampai RM500 melenting pulak ko... itula... kerja suka tangguh-tangguh... Tuhan marah...
Kan ko ada pilihan lain, ramai lagi orang buat kursus arnab, kenapa ko serang-serang orang(dah macam babi hutan... sondol² ehehehe), ko bleh pilih antara ramai-ramai yang buat kursus arnab, kenapa ko nak marah²? lupa plak... tabiat pondan memang camnih... eheheheh

dah la... tulis panjang-panjang pon bukan dapat bayaran... hUhUHuHuh ko kan suka baca percuma... eheheheh selamat bermuka tebal dan membaca secara percuma~

Khamis, 28 Januari 2010

*.* Hakikat Ternak Arnab Hari Ini - Episod 2 Best Man Win... *.*

Assalamualaikum,
Setelah berbulan-bulan ako dibuai serangan jiwa dan psikologi, kecelaruan mental(mental disorder), di ganggu tidur oleh mimpi-mimpi arnab dan sebagainya. Tiba-tiba ako bingkas bangun dengan segar dan penuh semangat. Kerana ako sudahpon menemui jalan sebenar yang perlu ako titi dan tatih...

Ilmu,
kadang orang persoalkan, kenapa perlu bayar uang untuk ilmu?
"balik-balik kursus amik duit orang, ilmu untuk dikongsi, bukan untuk dijual beli atau dipajak gadai" kata si-polan.
"buat kursus ratus-ratus, ribu-ribu... isi hampeh... bagi kertas dengan pen, pastu tunjuk slide show. baca dari slide show." ada dah yg call ako cakap camni... ntah apa yg panas ati sangat...

Ilmu,
kadang, ako tertanya, orang-orang yang mempersoalkan kewajaran untuk menitip wang dari kehadiran peserta kursus itu sendiri, adakah mereka ini juga mempersoalkan pembayaran yuran kepada cikgu tusyen anak-anak atau adik-adik mereka? adakah mereka-mereka ini juga mempersoalkan pemberian gaji kepada ustaz-ustaz sekolah mengaji anak-anak atau adik-adik mereka?

Dan apabila isu ini dipersoalkan dan dibawa ketengah, seolah-olah seorang pemberi ilmu tidak layak untuk mendapatkan sebarang hasil dari perkongsian ilmu beliau, seseorang pemberi ilmu tidak boleh langsung untuk menitip walau sesenpun uang dari anak murid, beliau mesti beri semua itu percuma, revealkan semua itu didalam internet.... ah~ mungkin lebih sesuai gelaran guru atau cikgu itu ditukarkan kepada "Tokei Ilmu"....

Aku menerima sepucuk sms yang begitu mengharukan, beliau(nama dirahsiakan) merasakan begitu suka dan terbuka untuk mengaku yang beliau tidak punya wang untuk pergi berkursus ke Kuala Lumpur, jadi sebolehnya beliau sanggup untuk memperolehi ilmu itu melalui Yahoo! Messenger sahaja dan bukan percuma juga, beliau dengan tenang ingin mendepositkan wang RM100 sebagai ganjaran jika ako boleh beri kursus secara online...

Kalau dari segi keuntungan, memang tak disangkal, tindakan seperti ini boleh memberi keuntungan maksimas tanpa keluar modal setup tempat kursus, beli nasi dan sebagainya... tapi atas semangat beliau itu tadi, kami terpanggil untuk meneruskan misi kami(aku dan cikgu kamel) untuk menjelajah ke Johor untuk memenuhi desakan ramai penternak disana yang benar-benar ikhlas ingin mendapatkan "Rahsia menternak arnab" dari cikgu kamel...

Dijangkakan, pertengahan bulan 2, kami akan jelajah Johor, kemungkinan destinasi kami ke Johor Bahru, kerana JB ibu negeri, jadi kesana la kita berjumpa....
Tarikh yang mungkin sesuai ditetapkan ialah 14/02/10- 14th February 2010.
Jadi, sesiapa yang benar-benar berminat, sila call saya untuk mendapatkan tempat duduk anda... sesi ini terhad kepada 10 orang peserta sahaja...
Bayaran? RM200 seorang, ini termasuk kos perjalanan dan penginapan kami.

Modul yang akan diisukan disana? sama macam yang ako iklankan dan yang paling ditekankan oleh cikgu kamel ialah bagaimana menurunkan kos makanan...

Okie itu cerita Jelajah Johor,
ni cerita yuran kursus kami akan dinaikkan ke harga normal,
Menjelang bulan Mac, 01/03/10
  • Tiada lagi Kursus Teori Penternak Arnab Secara Efektif dan Efisyen.
  • Semua modul akan dirangkumkan kedalam satu modul.
  • Harga untuk semua kursus tadi akan dinaikkan ke harga normal(sekarang dan sebelum ini harga promosi) RM500/seorang.
Terkejut? tak perlu terkejut, ilmu jika dinilaikan dengan jumlah terlalu murah, insan akan memperlekehkan nilainya. Jika ilmu itu didapatkan dengan nilai yang mahal, nescaya kita akan gunakan ilmu itu 200%...

Khamis, 21 Januari 2010

*.* Hakikat Ternak Arnab Hari Ini *.*

Cuba lihat kira² ini,

Ako beli arnab RM200.00/ekor, arnab berusia 2-3bulan dari jurusan pedaging(mengikut yg diberitahu penjual) tanpa rekod pembiakan induk asal, tanpa tag, tanpa tatu, tanpa rekod surat beranak apa jadah.

Ada la duit lebih, ako pon sambar 5 ekor, 4 ekor betina dan seekor jantan.

RM150.00 x 5 = RM1000.00

nak beli dua set, dah tekadak pulak kang... 10 ekor dah RM2k...

umur dia pon dua bulan.... bela punya bela, sampai la umur dia matang (selalunya 4-5bulan), ako pon kahwinkan la... nak anak banyak punya pasal, keempat² ekor ibu aku kahwinkan...

sebulan(lebih kurang) pon berlalu...

tiba², yang beranak 2 ekor jer... aik? apsal 'New Zealand White' superb ako yang lagi 3 ekor nih tak beranak? apsal 'pedaging' ako yg lain tak beranak? yang dua ekor tu pon beranak la 6 ekor ibu A dan 6 ekor lagi ibu B. Wah~! dah ada 12 ekor anak arnab~!

dalam otak pon mula buat kira-kira, 12 ekor anak arnab x RM200.00 = RM2400.00~! boleh kaya ako nih~!

seminggu selepas kelahiran....

siot... anak arnab yg 12 ekor tinggal 3 ekor... ada yang ibu dia makan, ada ibu yg taknak bagi susu... aduh... 3 ekor... x.... RM200.00.... =.... RM600.00... takper... second time beranak nanti ako pastikan anak dia 100% hidup...

minggu kedua selepas kelahiran...

cantek... semua anak arnab mati... yg 3 ekor harapan tu pon mati... takper... try lagi... kahwinkan ibu yang 3 ekor tak jadi bunting sebelum nih, mana tau sangkut... ibu yang baru beranak nih kasi rehat dulu sebulan... kesian, baru lepas beranak...

sebulan selepas itu....

sekor jer yg beranak, 3 ekor jer anak dia???? ada pulak terbaca dalam blog arnabaperntah.blogspot.com tu, cita pasal Hybrid Bigor ke apa... mesti arnab ako terkena sumpahan macam yg diceritakan nih...

aduh... dah la beli mahal sampai RM200 sekor... nih kang silap² umur 8bulan baru matang bleh kawen, kang silap² lagi setahun baru dapatkan kawen.... bleh lingkup kandang arnab ako.... dengan kos nakbagi makan pellet penggemuk lagik, dengan kos kandang lagi, nih arnab ada pulak yang da kena kurap, inject nih dengan vet mau makan seplo doplo ringgit nih....

sekor yg beranak nih la harapan, takkan dah 4 bulan lebih ako bela arnab tak dapat sekor pon anak... kena la study sikit dari internet, orang lain cakap internet nih semua ada...

seminggu....

dua minggu...

tiga minggu...

sebulan...

pergh! nasib baik dapat diselamatkan 3 ekor yang lahir nih, nak try jual la... (ako pon bukak la mudah.my, try market kat dalam nih...)

"Arnab Pedaging

Saya menjual arnab pedaging untuk dijadikan induk, arnab sudah cerai susu. Seekor RM200. Penghantaran sekitar KL percuma."

tunggu punya tunggu...

tit~ tit~ (sms masok hp)

"salam, harga arnab ni bleh nego lagi x? ada berapa ekor? klu sy nk RM80 seekor bleh x?"

ako jawab...

"wsalam, sori la... harga ni skali dgn penghantaran. klu btul nk, confirm dan deposit duit, nnti sy bg no acc"

aduh!!! bleh pulak mintak RM80.00.... giler ke aper? ako beli RM200.00 nih... try tengok harga market skang brapa la....

Pergh!!! rata-rata orang jual RM80-100!!! giler ke aper dorang nih???? macammana nak untung camni???

-end-

Panjang lagi rasanya epilog cinta luka yg ako tulis kat atas tu... agak² dengan kos makanan(pellet komersial), gaji dia, kos kandang, kos aksesori, kos ubat, kos-kos-kos... apa yang dia dapat untung untuk 6 bulan pertama dia menternak arnab?

Ako dan En.Kamel selalu membincangkan semua yang terjadi kat atas nih(cerita di atas), En.Kamel pernah melalui zaman ternak arnab tahun 90-an yang gagal, tapi masa tu harga pellet bukan halangan, baru 60sen sekilo, apa ada hal... masa tu takda usaha untuk market, semua penternak masa tu nak ternak... dan harap customer atau market tu datang sendiri ke farm masing-masing... gagal...

En.Kamel, dengan hasil dari kajian, bacaan jurnal² menternak arnab secara natural farming, bagaimana menghasilkan kosentrat sendiri(tanpa bergantung pellet secara total! 100%!), pengalaman menternak dan mengeluarkan arnab 1000 ekor sebulan(sampai takda tempat nak letak arnab dah... terpaksa pagar kawasan 1 ekar dan lepas bebas semua arnab tu), beliau jugak sempat menuntut ilmu dengan J.Boyer(ntah camna eja nama org nih), pernah jadi tenaga pengajar bagi kursus arnab skala besar kat kawasan utara(penang, kedah dan perlis).

En.Kamel kini merasakan teknik yang diperolehi dari rakan-rakan luar negara yang berjaya menternak arnab skala besar dengan kos rendah boleh dipraktikkan di Malaysia. Jadi dia pon dengan rela dan senang hati nak bongkar semua RAHSIA menternak arnab dengan kos paling minima dan murah. Sehinggakan kira-kira yang kami buat, kalau jual arnab RM10.00 seekor pon masih tinggi keuntungan...

Ada la member² aku tanya, "ko buat kursus ajar orang bela arnab cara RAHSIA ko nih, tak rugi ker? nanti dorang jadi pesaing kuat ko"

Pada ako, rezeki ni ada kat mana², ada yang boleh dikongsi, ada yang tok guru kena simpan... tapi setakat nih, semua yang ako tulis dan ajar dalam blog nih, semua utk kongsi, apa ako dapat? takda apa... ehehehe kerana minat menulis dan menternak dapat bersatu.... ^-^

Jadi, jemputlah untuk mendengar dan belajar selagi mampu dengan kami. Mendaftar sebagai peserta kursus dengan bayaran RM120.00 seorang. Kalau ada yang nak join sila konfirm sebelum hari Rabu setiap minggu, setakat ni, kalau takda kursus dijalankan, kami akan settle kerja-kerja lain(orang tempah kandang arnab, feeder box, nest box, Xbox dan box² apa lagi la). Aku tak sempat lagi nak amik gamba dan letak dalam blog, nanti da settle semua ako upload...

Dan kemungkinan yang akan berlaku paling hampir, mungkin kami berdua akan stop dari mengadakan kursus nih... mungkin dalam pertengahan bulan 2 camtu la... ada projek lebih mega akan di laksanakan, so... kalau tak sempat nak join kursus... try bertahan dengan apa yg korang tau, klu tak paham apa²... call la org yg arif, jgn sms... ehehehe mungkin 3 bulan, mungkin 6 bulan... ako tak berani jamin...

"Siapa Pantas Dia Juara!"

Yang suka beborak dengan Arnab,
Ahmad Fahmi Alias
ArnabKiut® Rabbitry n MyRPA
Kuala Lumpur

Selasa, 19 Januari 2010

*.* Sore Hock / Luka(sakit) Tumit Part 2 *.*

Okieh, ini adalah sambungan dari kejadian malapetaka yang akan dilalui oleh penternak² baka hybrid vigor dan separa vigor dan kingkong... eheheheh kesinambungan kepada penceritaan mengenai penyakit luka di tumit atau lebih hensem dipanggil "SORE HOCK"!!!

Hari ini ako akan ajar camna nak rawat, eh! bukan... rawat luka dulu dengan ubat luka(iodin pon bleh), bila luka da kering mesti kena balut... camna nak balut? nih yang ako nak ajar... sila baca dan beri perhatian yer murid² ehehehehe :)

Langkah 1. Dapatkan gumpalan bebulu arnab anda, pastikan dari arnab yang sihat walafiat(tiada jangkitan penyakit berjangkit-kurap dan sebebagainya)- bantuan dari sikat haiwan dapat membantu anda mengumpul gumpalan bebulu tersebut(bleh beli kat petshop). Gumpalkan bebulu tadi di tapak tangan sehingga anda memperolehi segumpal bebulu yang lembut, seperti span tetapi rasa seperti alas yang selesa dengan saiz lebih kurang 2" x 2" x 1"(dalam). Alas lain selain dari bebulu arnab tidak direkomen, ini kerana setelah arnab itu melalui pengalaman berdiri diatas tapak lantai yang keras, benda² lain akan mendatangkan keburukan dari kebaikan. Tolong JANGAN CUBA INI selagi anda tidak memperolehi gumpalan bebulu arnab! Kapas, 'gauze' atau apa saja alas lain tidak akan dapat menggantikan bulu arnab sebenar.

Langkah 2. Potong pembalut(bandage) VetWrap 'lekat sendiri', lebih kurang 9 inci panjang dan 2 inci lebar. Ambil bahagian yang dipotong tadi dan guntingnya menjadi seperti bentuk huruf "H" seperti gambaran yg diberi. Tinggalkan sebahagian 1 inci diantara keratan bentuk "H" tadi(seperti rajah).Bahagian tidak dipotong ini akan digunakan sebagai alas tumit arnab.Langkah 3. Sementara seorang memegang arnab dengan baik dengan bahagian perut menghadap ke atas, seorang lagi akan meletakkan gumpalan bebulu arnab yg disediakan tadi di tapak kaki arnab, dengan cermat letakkan seberapa banyak gumpalan bebulu di bahagian kaki arnab yang sudah 'togel' itu. Pegang bebulu tadi di tempatnya dan letakkan pula VetWrap seperti didalam rajah.

Langkah 4. Hati² jangan balut terlalu ketat(anda sepatutnya boleh memasukkan sekeping batang aiskrim ke celahan itu-ruang diperlukan), pastikan ada celahan udara atas dan bawah tapak kaki. Anda perlu lakukan ini banyak cubaan, periksa supaya bebulu tadi tidak menggelincir.

Langkah 5. Balutan yang hampir siap sepatutnya kelihatan seperti ini...

Langkah 6. Apabila arnab melakukan lipatan pada kakinya(betul ke?), balutan tadi(diatas bahagian tumit) akan mengakibatkan sedikit kesan cubitan(sakit tesepit). Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, buatkan sebahagian lubang diantara tapak kaki dan keting arnab. Guntingkan bahagian tadi dalam bentuk bulatan dengan menggunakan gunting tajam. Tarik pembalut tadi keatas sebelum menggunting(takut tegunting kaki arnab pulak!)


Langkah 7. Pastikan anda check kaki arnab tadi beberapa jam selepas itu, jika terdapat kesan lebam di bahagian jari, mungkin ikatan/balutan tersebut terlalu ketat, buka balutan segera! biarkan kaki itu berehat seketika dan lakukan balutan sekali lagi dari mula.
Sebaliknya, jika balutan terlalu longgar, gumpalan bebulu mungkin akan berganjak kedudukannya, lakukan sekali lagi kemasan, practice make perfect kata orang KL... eheheheh

Cara balutan ini bukanlah digunakan untuk membalut luka terbuka! Gantikan balutan setiap minggu atau kerap. Jika balutan basah atau lembab, gantikannya segera, korang mesti taknak menghadapi keadaan yang lebih sukar jika perhatian penuh tak diberi... GOOD LUCK JAMES!

Terima Kasih kepada Dana Krempels, Ph.D. dari University of Miami Biology Department.

Yang suka borak pasal Arnab,
Ahmad Fahmi Alias a.k.a iceburn
ArnabKiut® Rabbitry Kuala Lumpur
Setiausaha Agung (Protem)
Persatuan Penggiat Industri Arnab Malaysia
Malaysian Rabbit Production Association (MyRPA)

Ahad, 17 Januari 2010

*.* Repost Dehan2 - Arnab Teddy Bear (Thailand) Untuk Ditempah *.*

Friday, January 15, 2010



Memandangkan permintaan terhadap arnab hias begitu menggalakkan pada masa sekarang, kami ingin berkongsi arnab-arnab yang cantik bersama-sama anda...arnab tersebut diimport khas dari Thailand...anda boleh membuat tempahan melalui emel arnabdehan@gmail.com ...sila masukkan nama, no tel, kuantiti dan lokasi. Harga promosi RM 200 seekor...termurah dah terhangat di pasaran!!! posted by d.e.H.a.n.2. @ 10:43 PM 5 comments

Sabtu, 16 Januari 2010

*.* Hybrid Vigor(Vigour) - Baka Hybrid King Kong *.*

Saya terpanggil untuk menjelaskan dan membincangkan beberapa permasalahan yang mungkin atau sudahpun terjadi keatas industri penternakan arnab di Malaysia.

Permasalah yang disebut baka reject atau arnab untuk tujuan sembelihan yang diimport masuk dari negeri seberang(indonesia contoh paling dekat) dijual di pasaran Malaysia sebagai baka induk.

Hybrid Vigor(Vigour)

Pendifinisian kepada maksud perkataan Hybrid Vigor ini bolehlah dijelaskan secara ringkas sebagai baka yang di naik taraf ke taraf superb besar.

Di ladang² unggul seperti Crusader di Australia contohnya, mereka menghasilkan anak-anak dari baka Hybrid Vigor bagi tujuan sembelihan, dimana capaian berat anak-anak dari baka ini mencapai 3.5KG dalam tempoh 60-65hari. Cara ini digunakan kerana penghasilan daging didalam karkas akan meningkat dengan lebih baik dan cemerlang.

Bagaimana Hybrid Vigor ini dihasilkan?

Hybrid Vigor dihasilkan dari perkahwinan dua baka terpilih, samada dari baka New Zealand White(betina) tulen dikahwenkan dengan Flemish Giant(jantan) tulen atau Californian(betina) tulen dikahwenkan dengan Flemish Giant(jantan) tulen. Anak-anak dari hasil perkahwenan ini akan cepat membesar, berat capaian pada usia 60hari yang sangat menakjubkan. Syarat untuk menghasilkan baka Hybrid Vigor mestilah menggunakan bapa penjantan dari baka Giant(Flemish, Holland, American Checkerd atau German) dan dikahwinkan dengan induk betina dari baka pedaging(NZW, Californian dan lain²).

Kenapa menghasilkan baka ini?

Orang-orang ini(penternak arnab unggul diluar sana~) menghasilkan baka cross diantara pedaging dan giant breed ini bagi tujuan menghasilkan anak yang dapat mencapai kadar tumbesaran yang cepat didalam masa yang singkat, kadar jumlah anak yang lahir banyak(8 ekor), dua sifat ini dipinjam dari sifat bapa dan ibu anak arnab itu sendiri, dimana sifat 'mencapai tumbesaran pantas' diambil dari sifat Giant dan sifat 'beranak banyak' diambil pula dari sifat Pedaging.

Bila baka giant dan pedaging ini dikahwinkan, anak-anak yang dilahirkan banyak kerana ia mengikut sifat dan kejadian arnab baka pedaging tulen, anak-anak yang lahir tadi juga mencapai tahap tumbesaran yang cepat. Disebabkan sifat² inilah, anak² ini diberi gelaran "Hybrid Vigor"~!!!!

Bila ko nak ceritakan pasal masalah dia ni Fahmie?

Masalah yang timbul? ya... setelah anak-anak yang dilahirkan, sepatutnya ianya hanya menjadi stok sembelihan (stok penggemukkan daging - Fryer), tetapi ada segelintir penternak tidak beretika, dengan slamber bodohnya menjual baka yang sepatutnya disembelih ini sebagai jualan baka induk(baka yang digunakan sebagai induk).

Itu yang kadang-kadang ada yang jadi, bila kita kahwinkan induk baka New Zealand White kita dengan pejantan New Zealand White tiba-tiba anak yang lahir warna-warni~, anak lahir sikit(3-4ekor), pejantan dan induk betina lambat matang(kahwin banyak kali tak jadi, sampai umur 7-8bulan baru bleh bunting), kitaran bunting dalam setahun menjadi sikit....

Kenapa begitu?

Baka Hybrid Vigor tu dihasilkan dari baka bapa Giant, jadi sifat² baka giant seperti beranak sikit, lambat matang, cepat membesar, kitaran beranak dalam setahun kurang, semua itu akan diwarisi oleh anak-anak Hybrid Vigor yang dilahirkan.

Diorang yang menghasilkan baka ni hanya ingin mengambil satu atau dua sifat sahaja dari sifat² yang disenaraikan tadi, iaitu cepat membesar dan capaian maksimas. Jadi sifat² gagal yang lain tidak diambil kisah. Kerana pada usia 60 hari, anak-anak itu akan di sembelih.

Tapi disebabkan kebanyakan kita(di Malaysia) tidak tahu, senang² je kena cong dengan geng² dari seberang dengan kehadiran baka² New Zealand White 6-8kg~! pergh!!!! hUhUhUhUhU

Yang suka borak pasal arnab,
Ahmad Fahmi Alias a.k.a iceburn
ArnabKiut Rabbitry
Setiausaha Agung (protem)
Persatuan Penggiat Indutri Arnab Malaysia
Malaysian Rabbit Production Association (MyRPA)

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*