Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Ahad, 27 September 2009

*.* In-Breeding Cacat/Bengong/Terencat/Tak Sihat/Kurang Vitamin C/Kurang Daya Tahan Penyakit *.*

Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
memang akan dicrosskan lagi... tapi tggu anak dia besar la... mintak2 anak rabbit tu ade yg betine.. nanti blh la crosskan balik ngan bapak dia...
Quote:
Originally Posted by iceburn View Post
uiks? sumbang mahram~...
Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
terpakse la.. dah tak de ND lain...
Aku cuma nak beri peringatan/nasihat... sebagai penternak, kita harus bertanggungjawab & beretika supaya menentukan:
  1. Ternakan dlm jagaannya, sihat serta dibela secara berperikemanusiaan.
  2. Ternakan dlm jagaannya diberi makanan berkhasiat & secukupnya.
  3. Sentiasa memperbaiki pembiak-bakaan & tidak mengamalkan "in-breeding" kerana ini boleh menyebabkan kelemahan & kecacatan "gene pool" dlm ternakannya.
Kelemahan baka dari syah84 tu akan memberi kesan negatif kpd pembeli & breeder yg beli dari syah84 pula nnt... So, cubalah kita lihat jangka-panjang... jgn ambil jln singkat/mudah... __________________
Capt (Rtd) Zaman

Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
dari pembacaan saya kat blog org putih, depa kata bapak+anak / mak+anak dibolehkan... tapi kalau adik beradik tak boleh...
Blog mana tu... tak semestinya org putih tu semuanya betul...

bapak X anak / mak X anak / adik beradik x sama sendiri... sama je = chances 25% (tertinggi) dari segi traits & risks...

tp aku quote dr Wiki, "Inbreeding is breeding between close relatives, whether plant or animal. If practiced repeatedly, it can lead to exposure of recessive, deleterious (harmful to health or well-being) traits. This generally leads to a decreased fitness of a population"...

Inbreeding may result in a far higher phenotypic expression of deleterious (memudaratkan/membahayakan) recessive genes within a population than would normally be expected. As a result, first-generation inbred individuals are more likely to show physical and health defects, including:
  • Reduced fertility both in litter size and sperm viability
  • Increased genetic disorders
  • Fluctuating facial asymmetry
  • Lower birth rate
  • Higher infant mortality
  • Slower growth rate
  • Smaller adult size
  • Loss of immune system function
__________________
Capt (Rtd) Zaman

Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
tah la... ade byk pendapat... jd gne la pendapat yg rase2 terbaik utk kite... bg yg kurang ongkos mcm saye nie, memang terpakse gune kaedah inbreeding..

p/s:- pd pendapat saye inbreeding nie memang tak leh nak elak.. kalau sekor arnab saye beranak... past ade org nak beli sepasang anak arnab, takkan la saye tak nak jual pulak? kalau perkare nie terjadi kat capt, ape yg capt akan buat?
Normally crossing anak kpd bapa atau emak (in-breeding) hanya dilakukan oleh experience breeder yang tahu akan susur galur dan health history line mereka. Itu pun jika anak itu dari kualiti yang superior, rare breed, hampir pupus. Dan selalunya ia hanya dilakukan sebagai 1 off practice.

Jika dlm kes takde ongkos spt Syah ckp, saya sarankan lebih baik Syah buat line-breeding daripada in-breeding. At least, risiko genetic defect dpt dikurangkan.

Secara general, in-breeding mmg tak bagus. __________________
Lawati lah blog saya....

Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
tah la... ade byk pendapat... jd gne la pendapat yg rase2 terbaik utk kite... bg yg kurang ongkos mcm saye nie, memang terpakse gune kaedah inbreeding..

p/s:- pd pendapat saye inbreeding nie memang tak leh nak elak.. kalau sekor arnab saye beranak... past ade org nak beli sepasang anak arnab, takkan la saye tak nak jual pulak? kalau perkare nie terjadi kat capt, ape yg capt akan buat?
Pada aku tiada istilah "TERPAKSA" dlm hal ni... sbb takda pihak yg memaksa... cuma mungkin keadaaan dan didorong oleh perasaan tamak (krn nak cepat menjual) shj.

Sebagai breeder... kalu aku tahu seseorang breeder yg mengamalkan in-breeding atau apajua practice yg tak beretika... aku akan:
  1. Avoid sebarang transaksi bisnez dgn breeder tsb.
  2. Boycott breeder tsb.
  3. Beritahu org lain & kenalan kita (network/circle) supaya elakkan beli baka dari breeder tsb.
Cara kami QC biak-baka i.e. arnab & kucing:
  1. Rekod "lineage" baka dari mula kita beli / perolehi. Pastikan status pertalian darah setiap satu.
  2. Rekod mengawan (kalu arnab = buck & doe yg mana) (kalu kucing = sire & dam yg mana) tarikh, berapa kali mengawan, condition dll.
  3. Rekod anak (berapa ekor beranak, hidup berapa, mati berapa, hidup hingga cerai susu berapa, berat/tumbesaran dll).
Kami akan beritahu/nasihatkan pembeli:
  1. Pertalian darah anak yg dibeli tu...
  2. Biasanya kalu takda choice lain, kami akan nasihatkan beli yg pejantan dulu (kot manapun kalu nak biak, pejantan harus lebih tua dari induknya) dan tunggu induk dari litter & parent yg lain.
  3. Atau beli induk dari breeder yg lain.
Apa yg disarankan ni basic... mungkin breeder lain boleh tambah lg pendapatnya.

Memang buat masa ni tiada rule & kawalan... tapi ETIKA adalah bawah kawalan & conscience (moral judgement) sendiri... dan harus dititikberatkan oleh sesiapa yg berhasrat nak jadi breeder secara jangkapanjang.

Even utk unggas... i.e. broodstock / foundation stock Ayam Mutiara aku dibeli dari >10 breeder yg berasingan... jd chances % utk in-breeding diminimakan. Aku akan beli berperingkat2... tak sekaligus.

Aku mohon maaf kalu ada yg "kurang senang" dgn pendapat ni... tp ni utk long-term... it's not PURELY about making money. __________________
Capt (Rtd) Zaman

Quote:
Originally Posted by Eudrillus View Post
Pada aku tiada istilah "TERPAKSA" dlm hal ni... sbb takda pihak yg memaksa... cuma mungkin keadaaan dan didorong oleh perasaan tamak (krn nak cepat menjual) shj.

Sebagai breeder... kalu aku tahu seseorang breeder yg mengamalkan in-breeding atau apajua practice yg tak beretika... aku akan:
  1. Avoid sebarang transaksi bisnez dgn breeder tsb.
  2. Boycott breeder tsb.
  3. Beritahu org lain & kenalan kita (network/circle) supaya elakkan beli baka dari breeder tsb.
Cara kami QC biak-baka i.e. arnab & kucing:
  1. Rekod "lineage" baka dari mula kita beli / perolehi. Pastikan status pertalian darah setiap satu.
  2. Rekod mengawan (kalu arnab = buck & doe yg mana) (kalu kucing = sire & dam yg mana) tarikh, berapa kali mengawan, condition dll.
  3. Rekod anak (berapa ekor beranak, hidup berapa, mati berapa, hidup hingga cerai susu berapa, berat/tumbesaran dll).
Kami akan beritahu/nasihatkan pembeli:
  1. Pertalian darah anak yg dibeli tu...
  2. Biasanya kalu takda choice lain, kami akan nasihatkan beli yg pejantan dulu (kot manapun kalu nak biak, pejantan harus lebih tua dari induknya) dan tunggu induk dari litter & parent yg lain.
  3. Atau beli induk dari breeder yg lain.
Apa yg disarankan ni basic... mungkin breeder lain boleh tambah lg pendapatnya.

Memang buat masa ni tiada rule & kawalan... tapi ETIKA adalah bawah kawalan & conscience (moral judgement) sendiri... dan harus dititikberatkan oleh sesiapa yg berhasrat nak jadi breeder secara jangkapanjang.

Even utk unggas... i.e. broodstock / foundation stock Ayam Mutiara aku dibeli dari >10 breeder yg berasingan... jd chances % utk in-breeding diminimakan. Aku akan beli berperingkat2... tak sekaligus.

Aku mohon maaf kalu ada yg "kurang senang" dgn pendapat ni... tp ni utk long-term... it's not PURELY about making money.
Rasanya Capt dah cover the whole essence about breeding.

In fact in all type of breeding, individual with unwanted trait should be spayed/neutered.
Sbb tu lah dlm pedigree breeding, kita ada pet, breeding, show quality.

Tp memandangkan kita tidak menjurus ke pedigree breeding; sekurang2nya kita kenalah cuba elakkan penghasilan baka yang tidak sihat.

Saya practice spay/neutered untuk pet quality kittens. __________________
Lawati lah blog saya....

Quote:
Originally Posted by Newhillz View Post
Normally crossing anak kpd bapa atau emak (in-breeding) hanya dilakukan oleh experience breeder yang tahu akan susur galur dan health history line mereka. Itu pun jika anak itu dari kualiti yang superior, rare breed, hampir pupus. Dan selalunya ia hanya dilakukan sebagai 1 off practice.

Jika dlm kes takde ongkos spt Syah ckp, saya sarankan lebih baik Syah buat line-breeding daripada in-breeding. At least, risiko genetic defect dpt dikurangkan.

Secara general, in-breeding mmg tak bagus.
Yes, normally one-off utk rare & extinct species atau kalu SUPERIOR characteristics of SHOW quality... that's the exception... tu pun kalu seseorang tu benar2 faham genetic traits, dominant & recessive etc.

In this case... dia takleh nak buat Line breeding lg sbb tu foundation stock nya... takda great grandparent or grandparent stock lagi...

So, just imagine pet quality... bapa x anak... kemudian anaknya nnt sepasang dijual pada breeder lain... & breeder tu plak kahwinkan lg dah jd... abang x adik... and so on... tu yg dimaksudkan risiko deleterious (harmful to health or well-being) traits...

Nak senang buat out-crossing je lah... __________________
Capt (Rtd) Zaman

Quote:
Originally Posted by Newhillz View Post
...In fact in all type of breeding, individual with unwanted trait should be spayed/neutered.
Sbb tu lah dlm pedigree breeding, kita ada pet, breeding, show quality.

Tp memandangkan kita tidak menjurus ke pedigree breeding; sekurang2nya kita kenalah cuba elakkan penghasilan baka yang tidak sihat.

Saya practice spay/neutered untuk pet quality kittens.
Ya, ni kita belum cerita pedigree breeding lg... sbb lebih complex & stringent control... kalu boleh, kita cuba start practice yg basic dululah. __________________
Capt (Rtd) Zaman
ESI Agrotech... "Use Organics... Let's Green the Earth"
(Environmental Solutions Integrated)
Vermiculture * Vermicomposting * EM Technology™
Mobile: +60.12.2072460 email: query.agrotech@esi-group.com.my

Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
kalau gitu, nanti bile anak ND tu dah besar, blh la kawinkan dgn ND capt... blh ker?
Kita kena tgk dulu kualiti anak yg terhasil...ada ciri ND tak...yg takde ciri2 yg dikehendaki tu kira "pet" kualiti.

Yg mirip pada ND tu baru jd "breeding" kualiti dan digunakan untuk pembiakan.

Untuk membuat pemilihan, Syah kena well verse tentang standard ND dulu.

Quote:
Originally Posted by syah84 View Post
macam mane nat wat out-crossing?
Apa yg Syah buat skrg ni dipanggil out cross.
Jantan baka yg terpilih dicross dgn female dari line lain atau sebaliknya

Dlm kes Syah, untuk hasilkan baka yang kecil yg mirip ND, induk & pejantan seharusnya dari individu yg kecil

Pemilihan dibuat pada anak2 yang terhasil. Part ni bergantung kepada how strong genetic ND Syah. Mungkin semua anak dlm litter ni tak boleh digunakan untuk future breeding.

Jika ada anak yang berpotensi, ia akan di out-cross lg dengan arnab daripada line yang tidak berkaitan.

Pemilihan pada bibit terhasil dibuat lg. Proses ini diulang sekurang-kurangnya 3 generasi sebelum Syah boleh buat line breeding.

Kebaikan out crossing,
  • Kita dpt increase gene pool.
  • Kita dpt menghasilkan generasi yang lebih vigorous (tertakluk pada parentage yg kita guna)

Keburukan
  • Teknik ni bukan untuk mereka yang nak cepat lihat hasil.
  • Potensi untuk kita menyebarkan genetik yg tidak baik ke dalam lineage tetap ada. Cth jika salah satu induk yg digunakan itu ada genetic defect yang recessive, ciri ni tetap boleh diturunkan ke anak2 dan generasi seterusnya.

Secara keseluruhan, breeding tidak semudah mengkacukkan seekor arnab betina dan arnab jantan...

p/s: Capt, ada apa2 nak tambah? __________________
Lawati lah blog saya....
1) Petani hujung minggu
2) Arnab di Melaka
3) Vermikompos
4) Mount Ophir Cattery
5) Perfume Original Harga Runtuh


Sabtu, 19 September 2009

*.* Maaf Zaheer Bateen *.*

Jumaat, 18 September 2009

*.* Mating Season / Musim Mengawan *.*

Reply dari email,

--- On Tue, 9/15/09, Norazliza liesz wrote:

From: Norazliza liesz
Subject: Re: salam n morning
To: "Ahmad Fahmi Alias"
Date: Tuesday, September 15, 2009, 9:16 PM

Salam.
Terima kasih atas jawapan dan nasihat yang diberikan. Nak tanya, selepas ibu melahirkan anak dan jika anaknya mati adakah saya boleh terus matekan dengan bapa atau perlu menunggu tempoh yang sesuai samada lepas seminggu atau lebih? Atau boleh terus matekan. Selalunya saya akan matekan ibu yang menyusu selepas 2 bln. jika ibu yg kematian anak saya akan matekn selepas seminggu. contoh protein yg dimaksudkan seperti apa ye yang sesuai utk rabbit? TQ

iceburn wrote~
Wsalam,

Masa yang sesuai di'mate'kan balik ialah selepas sebulan selepas ibu melahirkan anak.
Beri ibu itu tempoh berehat atau cuti didalam pantang.
Bukan tidak boleh dikahwenkan terus selepas ibu tu melahirkan anak, tetapi akibat dari perilaku ini, jangkahayat si ibu akan menjadi pendek dan tidak panjang umur.
Dalam etika untuk pemeliharaan komersial, ramai yang mempraktikkan cara cepat dan pantas. Tetapi untuk menjaga kesempurnaan anak-anak yang dilahirkan nanti, eloklah si ibu diberi rehat yang cukup sebelum menempuh tempoh bunting sekali lagi.
Selalunya tempoh untuk diberi rehat adalah diantara 3-4minggu selepas melahirkan, ada juga yang menunggu sehingga ibu tadi membesarkan anak sehingga umur 2bulan.

Contoh makanan yang tinggi protein??


Pellet dari jenama FFM, Gold Coin atau setaraf (crude protein FFM 17%, Gold Coin 17-19%).
Alfalfa Hay, Napier India, rumput Israel, batang dan daun Jagung.
Apa sahaja sumber makanan yang tinggi protein, yang penting air yang terkandung didalam sumber makanan itu haruslah dikeluarkan terlebih dahulu dengan cara nyah hidrat~

*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net
*.*Berkenaan Arnab Pedaging dan Contract Farming*.*
www.arnabdaging.blogspot.com
*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*

Selasa, 15 September 2009

*.* Reply dari email - Perkara Penting Untuk Penjagaan Anak Arnab *.*

Contry Rabbit dari Thailand... breed baru kot~ cantik giler ~ hUhuHuHu~ saper nak?? sila buat tempahan~!!! HUHuHuHu

--- On Mon, 9/14/09, Norazliza liesz wrote:

From: Norazliza liesz
Subject: salam n morning
To: nuckcull@yahoo.com
Date: Monday, September 14, 2009, 11:48 AM

Saya nak tanya pada encik mengenai arnab peliharaan saya. Saya memelihara arnab jersey wolly. 2 ekor ibu muda telah melahirkan buat pertama kali pada 10 Oktober lepas. Seekor ibu induk melahirkan anak pada 12 Oktober lepas. Saya tidak risau dengan ibu induk, tetapi ibu muda. Ini kerana, saya lihat mereka seperti tidak pandai menjaga anak2nya dan tidak memberi susu. Saya lihat bulu di bahagian bawah badan tidak dicabut. Ini akan menyukarkan anaknya meminum susu. Jadi saya membeli susu dan botol susu. Saya memberi anaknya minum susu menggunakan botol susu. Selepas saya susukan, saya letak kembali bersama ibunya. Didapati semalam (13 Sept) ibu muda kepada 2 ekor anak kencing di dalam tempat anaknya dan menyebabkan anaknya mati lemas. Ibu muda seekor lagi memakan anaknya pagi tadi. Saya betul2 sedih dengan kejadian ini. Anaknya masih bernyawa. Apa tindakan yang perlu saya ambil selepas ini? Perlu atau tidak saya memberi susu botol jika didapati ibunya tidak menyusu @ saya perlu asingkan anak yang menyusu menggunakan botol susu supaya tidak dibunuh oleh ibunya? TQ

iceburn menjawab:-
Wsalam,
Perkara pertama yang paling penting yang selalu saya ingatkan kepada diri saya dan orang lain yang berminat untuk memelihara arnab samada secara suka-suka atau mengkomersialkannya ialah... catat dan rekod segala jenis 'hubungan intim' arnab anda.
  • Bermula dengan bila tarikh dilahirkan,
  • Tempoh matang induk jantan dan betina,
  • Tarikh mereka mula di'mating'kan (kahwen)
  • Tarikh dijangka cabut bulu (selalunya 1-2 hari sebelom beranak)
  • Tarikh dijangka melahirkan baby arnab. (hari 30-32)

Perkara penting lain setelah anak arnab anda dilahirkan...
  • Jangan ada sebarang interaksi pihak ketiga(antara anda dan arnab), dimana keadaan ini akan membawa kepada perilaku stress kepada ibu arnab, sekaligus akan memakan anak arnab.
  • Berikan makanan yang tinggi protein, kekurangan protein didalam badan untuk menghasilkan susu akan membuat ibu bertindak memakan anaknya sendiri, untuk pengetahuan, anak arnab tinggi protein(sama juga kutuban/ari yang keluar). Anak arnab yang lemah ketika dilahirkan akan menjadi pilihan utama ibu, jangan panik dan menjerit-jerit jika terlihat kejadian itu, ini lumrah alam, ibu arnab sedang melakukan apa yang sebenarnya kita tak tau... jika dihalang, kemungkinan besar untuk ibu arnab stress adalah cerah...
  • Kurangkan menggangu ibu dan anak tersebut, kalau boleh sangkar diletakkan bidai/kain/tirai/kertas tutup supaya keadaan didalam sangkar dan tempat beranak/wad beranak itu gelap dan tenteram, jika ingin beri makan, cepat-cepat beri dan lihat sekejap anak-anak arnab, kalau ada yang terkeluar dari kotak beranak/nestbox/bakul, angkat (dengan cara yang saya ajar dalam posting angkat anak arnab baru lahir) dan masukkan kedalam nestbox.
  • Letakkan ibu dan anak didalam sangkar dikawasan kurang gangguan bunyi dan kunjungan manusia. Kehadiran mereka2 yang exited sebab tengok arnab beranak adalah punca utama arnab memakan anaknya sendiri juga tidak mahu menyusukan anaknya.
InsyaAllah, jika mengikut tatacara yang saya cadangkan, kemungkinan untuk memperolehi peratusan anak arnab hidup yang tinggi juga cerah, saya juga punya masalah seperti awak, tapi setelah menjalankan kajian dan selidik perangai dorang nih... saya berjaya memperolehi ibu-ibu yg mula memelihara anaknya dengan baik. Ada ibu yang melahirkan anak 8 ekor berjaya mengekalkan 7 dari anaknya hidup, ada yang melahirkan 12 ekor berjaya mengekalkan 7 darinya hidup... InsyaAllah...
Teruskan usaha, semoga berjaya~
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net
*.*Berkenaan Arnab Pedaging dan Contract Farming*.*
www.arnabdaging.blogspot.com
*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*