Pengikut

*.* Rancangan Tv9 "Makan Angin Musim ke 3" bersama Arnab Kiut *.*



Memelihara Arnab di Arnab Kiut Rabbitry Kuala Lumpur

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio

Sedutan temubual didalam ruangan 'Chit-Chat Bloggers' di #UMalayaRadio. Terima Kasih kepada team UMalaya Radio diatas undangan dan kerjasama menjayakan sesi temubual bersama kami Arnab Kiut Rabbitry!

Isnin, 2 November 2009

*.* Sore Hock / Luka(sakit) Tumit Part 1 *.*



'Sore Hock' / Luka(sakit) Tumit

Kepeningan kepala berlaku apabila breed² superb besar dan gemuk mula menunjukkan penyakit² ganjil.
Sore Hock?
Penyakit luka bernanah dan membusuk di tapak kaki, rawatan segera dapat membendung dari penyakit melarat menjadi bertambah buruk dan bengong...
'Sore hock' terjadi akibat dari beberapa perkara yang merangkumi persekitaran, anatomi dan genetik pejadah...

Mengikut dari beberapa tenaga pengajar dan laman pengajar, apa yang dapat disimpulkan dan dirojakkan kedalam isu ArnabKiut kali ini ialah bagaimana untuk mencegah, mengobat, merawat, mengenal punca dan me.. me.. yang lain.

Apa penyebab Sore Hock?

1- Keadaan kebersihan tempat tinggal/kandang/sangkar arnab yang kotor(poor hygiene) dan 'tempat tidur' yang basah dan lembab(damp bedding).
2- Kot Rex(Rex coats) - kekurangan bulu di bahagian tumit untuk melindungi tumit.
3- Kuku panjang - keadaan kuku seperti kuku pontianak, membuat kaki terjungkit dan mengakibatkan beban terhimpun ke arah tumit belakang.
4- Kegemukkan(obesiti) - badan terlalu berat mengakibatkan tumit arnab tidak berjaya menampung berat badan.
5- Arnab tidak bergerak/statik(immobility) - kandang bateri, muat² badan jer..
6- Lantai kandang yang tidak sesuai(permukaan terlalu keras)
7- Baka besar atau giant.

Kenapa arnab boleh kena 'Sore Hock'?

Seperti dalam banyak² situasi, untuk mengetahui dan memahami bagaimana arnab boleh kena 'sore hock', kita haruslah melihat dan memahami keadaan arnab liar yang tinggal di hutan²(bukan di hutan bukit nanas atau bukit cahaya seri alam).

Arnab liar menghabiskan masa lapang dengan riang ria berlari² di persekitaran yang berlantaikan rumput dan tanah. Keadaan muka bumi ini beradaptasi dan memberi kelonggaran kepada kuku untuk terbenam kedalamnya dengan baik, dengan ini juga memberi satu situasi dimana kesemua lapisan tapak kaki arnab dari bahagian depan sehingga kebelakang mencecah bumi. Keadaan ini juga(tanah dan rumput yg lembut dan natural) dapat mengurangkan tekanan keatas kaki arnab.

Terbalik pula kepada keadaan sebaliknya(paham?), keadaan tapak lantai yang keras membuatkan kuku arnab tidak dapat terbenam kedalam. Ia tidak memberi apa² perbezaan jika permukaan itu diperbuat dari karpet, kayu, besi(dawai), plastik(tidak dialas dengan kertas atau habuk kayu), kesemuanya memberi keputusan yg sama.

Sebab? kuku tidak dapat terbenam dengan baik kedalam permukaan tersebut. Keadaan tapak kaki dibahagian depan yang tergantung(lifted off) dan keseluruhan besar tekanan tertumpu kepada tumit belakang(hocks). Menyebabkan masalah mendatang seperti tekanan kesakitan.

Jika arnab anda adalah dari baka gemuk dan debab(giant breed), tekanan yang menimpa tumit itu lebih besar dan masalah luka tu selalu akan terjadi. Begitu juga arnab yang tidak selalu melompat²(hopping around) berlaku adalah kerana ingin mengurangkan tekanan dikawasan tumit kaki.Didalam keadaan arnab yang dibela didalam rumah yang mempunyai tapak lantai yg kesat juga(karpet), perkara sore hock ini bleh berlaku.

Sampai ketemu lagi diminggu hadapan~ ako dah pening~ hUhUhUhU nanti ako sambung lagi cara rawatan dan beberapa perkara yg ako cuba pikirkan nanti~

Ahad, 1 November 2009

*.* Gengsta Arnab *.*


Gengsta ArnabFinish, originally uploaded by ArnabKiut Blog.

hUhUhUhUhUHu
saper nak join?

*.* Kursus dan Bengkel 15hb JULAI 2012*.*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Berikutan kejayaan kami mengadakan sesi Kursus pada kursus-kursus yang lepas dengan kehadiran melebihi jangkaan , kami sekali lagi terpanggil dan di sarankan mengadakan satu lagi sesi kursus pada bulan Julai ini.
Sesi kursus kali ini jugak diadakan di Dewan Beringin Taman Sri Gombak.
Seperti biasa, jika quota peserta telah dipenuhi iaitu 10 orang, pihak kami akan menurunkan jumlah yuran bayaran bagi peserta yang seterusnya seperti yang kami lakukan pada kursus yang lepas-lepas.
Kenapa Kursus Penternakan Arnab Kiut?
Tanya peserta yang lepas-lepas, mereka punya jawapan! :)

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik. (Sesi Julai 2012)
Tempat :- Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.
Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)
Tarikh :- 15hb Julai 2012 (AHAD)
Yuran :- RM100/peserta.

-Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
-Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 10hb Julai 2012(SELASA) jam 5.00ptg.
-Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

**Modul Kursus Perladangan Butik Arnab**

Modul-modul;
1. Pengenalan - halatuju industri arnab
2. Biologi arnab
3. Sistem pencernaan
4. Baka dan ciri-ciri arnab pedaging unggul
5. Teknologi pembinaan sangkar, nestbox, drinker, feeder
6. Teknologi bangsal, infrastruktur dan sekuriti ternakan
7. Teknologi ternakan;
· Teknik kenalpasti jantina induk dan pejantan
· Teknik persediaan baka untuk dibiakkan
· Teknik pemakanan(pelet komersil & hay)
· Teknik merekod & tanda pengenalan ternakan
· Rutin/operasi harian penternakan
· Teknik pembiakan intensif (pusingan 45/60 hari)
· Teknik palpasi(kenalpasti kebuntingan)
· Teknik pengurusan nestbox(kelahiran, kematian & takaian)
· Teknik pengurusan anak menyusu
· Teknik pengurusan anak ceraisusu
· Teknik pemilihan & pengkelasan anak(calun induk dan pedaging)
· Teknik takaian induk & pejantan rendah kualiti
8. Kebersihan, kawalan, dan pencegahan penyakit
9. Kuarantin, rawatan dan pemulihan kesihatan
10. Pengurusan tinja dan pembuatan baja kompos dan gas metana
11. Biosekuriti ladang ternakan


"It is fatal to enter any war without the will to win it."
Fahmi 017-3030433
Elin 013-2855242




View Larger Map

Kursus Teori & Praktikal Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik

Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik Sesi Jun


Kursus Teori Penternakan Arnab Komersial Secara Perladangan Butik.

Tempat :- Balai Penghulu Mukim Setapak, Gombak Setia, Batu 6 Jalan Gombak.

Masa :- 10:00 pagi - 5:00 petang (Pendaftaran 9:30pg-9:59pg)

Tarikh :- 25hb Feb 2012 (SABTU)

Yuran :- RM100/peserta.


  • Sila dapatkan tempat seawal mungkin dengan mendaftar dengan saya secara SMS nama dan no. ic ke 0173030433.
  • Untuk mendaftar setiap peserta diwajibkan mendepositkan yuran sebelum 17hb Feb 2012(JUMAAT) jam 5.00ptg.
  • Senarai modul boleh didapati di blog www.ArnabKiut.com
  • Makan Tengahari, Air Mineral dan Sijil disertakan.

"It is fatal to enter any war without the will to win it."

Fahmi 017-3030433

*.* ArnabKiut Rabbitry @KL Video~ *.*

Related Posts with Thumbnails
TAWARAN UNTUK BERAMAL JARIAH:
Layari: www.rumahamal.org/wakaf.htm

Rumah Kasih Harmoni (RKH) memerlukan sebuah TV , DVD
player/computer/ perlatan eletrik, permaianan/almari, perabot,
alat muzik/percusion dsb. utk anak2 di RKH..

Sekiranya berhasrat sila hubungi Usth. Rohana (HP: 013-3303430 - Wakil
di Keramat AU 2A)
Email:rkh@ykppm.org.my

KEMPEN TERKINI KAMI UNTUK RUMAH KASIH HARMONI (RKH)

TABUNG PEMBELIAN BAS

Usaha untuk membantu anak-anak di RKH ini kami teruskan dengan mempelawa tuan/puan untuk membantu mencari keperluan yang sangat mendesak buat masa kini di RKH.

Ada pun keperluan yang dimaksudkan itu ialah simpanan beras dan kenderaan, tetapi untuk kali kini kami lebih memberi tumpuan kepada mendapatkan sebuah bas sebagai ganti kepada bas yang sedia ada (WY 7778 - keluaran tahun 1970an) yang keadaannya kita seamakin uzur dan tenat !!!

Untuk keterangan lanjut sila layari: http://rumahamal.org/bas.htm

ALAMAT & PENGURUS:

RUMAH KASIH HARMONI - RKH

No. 12, Jalan 8/5, Bandar County Homes, 48000 Rawang, Selangor D.E.

LAMANWEB: www.rkh.ykppm.org.my

PENGURUS: Usth. Muthi’ah bt . Yaakob:

HP: 019-3133430 / 013-6397015


Saper nak tolong Rumah Kasih Harmoni(Anak Yatim)?
dorang baru nak berjinak-jinak bela arnab,
klu ada yang rasa nak sedekah arnab buat dorang bela, buat main2 budak tu...
bleh amik alamat atau contact number kat blog ako...

Kandang arnab mereka yang pertama(sementara)...

Anak-anak istimewa ini sedang bermain-main dengan arnab mereka~
__________________
*.* ArnabKiut Blog - Perkongsian Ilmu Sihir Arnab *.*
www.arnabkiut.jiwer.net

*.* 017-3030433 / 019-3737311 *.*